måndag 17 oktober 2016

Emancipationen blomstrar

.
Det skulle också kunna uttryckas ”indoktrineringen blomstrar” i svenska media.

Förr när det skulle spelas, eller hade spelats, fotboll sades det särskilt om det gällde damfotboll. Ja lite tidigare rapporterades det inte alls. Men det kan förstås ha att göra med att damfotboll inte varit vare sig stor eller pågått länge. På motsvarande sätt nämndes det om juniorer avsågs. Men om inget tillägg gjordes var det underförstått att det gällde herrar seniorer. Inte alldeles rättvist, det medges.

Nu har, som vanligt i det offentliga och i media, pendeln slagit över åt andra hållet. Nu säger media ingenting om vad som gäller. Bara att det har spelats fotboll - punkt. Man får försöka gissa resten. Det är ungefär som med invandrarbrottsligheten. Man får sitta där hemma och undra vad fan det har tagit åt svenskarna som har börjat bränna bilar, mörda folk på restauranger med maskingevär, kasta handgranater mot polisbilar och gruppvåldta kvinnor. Men ”fittstimmet” som kontrollerar den offentliga debatten säger att allt är som vanligt. ”Sådär har svenska män alltid gjort”.

Inte är väl det heller bra. Nog kan jag också titta på damfotboll. Men långt ifrån alltid når den upp till den manliga fotbollens nivåer. Däremot är det internationella motståndet svagare inom den kvinnliga fotbollen så Sverige klarar sig bättre internationellt. Men det beror som sagt nog mest på att motståndet är svagare på grund av att emancipation gått så mycket längre i Sverige, där Gudrun Schyman-typerna bestämmer det mesta. Och efter hand som emancipationen rasar vidare åker svenska kvinnor utomlands för att träffa ”riktiga män” istället för de där ”käringarna” som finns i Sverige.

Förre LO-ordföranden Stig Malm fick ordentligt på pälsen en gång i tiden när han ganska föraktfullt, men enligt etablerad fackföreningsjargong, kallade partiets kvinnor för ”fittstimmet”. Man kan så här i backspegeln, i emancipationens dagar, undra hur det hade gått för Stig Malm om han istället hade kallat dem för ”kukstimmet”? Förmodligen hade det gått bättre…

Men jag vill i alla fall veta om det spelas manlig eller kvinnlig fotboll. Jag vill inte indoktrineras att tro att de är likvärdiga och jag vill inte hålla på och gissa heller. Det leder bara till att jag slutar titta på fotboll. Det vore för övrigt kanske det bästa. Fotbollen tycks ju numera mest vara en anledning att samlas för att slåss på gator, torg och läktare.

Falun måndagen den 17 oktober 2016
Mikael Styrman
.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Mikael. Saknar dina insiktsrika och ofta roliga blogginlägg.

Skriv gärna mer när du får tid.

God jul!