söndag 29 november 2015

Meningslöst kungligt vattensparande

.
Det pågår ett märkligt skrivande i media om vissa europeiska monarkers miljöinsatser. Svenska Dagbladet och brittiska The Telegraph uppmärksammar exempelvis att vår egen kung ”nyligen blev uppskakad över att behöva bada istället för att duscha” vilket gett honom epitetet ”hängiven miljöaktivist”.

Är det satir? Eller, om det är allvarligt menat, varför skriver man sådant här strunt? Det råder ju ingen vattenbrist i världen. Vattnet är bara lite olyckligt fördelat. Vatten har man tillräckligt av, lider brist av eller har ett överflöd av. Men det är inte på något sätt säkert att någon som lider brist på vatten får mer vatten för att någon som har ett överflöd sparar vatten.

Det finns naturligtvis situationer i vilka sparade av vatten kan inverka mycket gynnsamt på människor som lider brist på vatten. Kunde man spara vatten längs floderna Amu-Darja och Syr-Darja skulle det säkert inverka gynnsamt på Aralsjön och människor bosatta nära den. Och sparande högt upp längs floderna Eufrat och Tigris i Turkiet, skulle säkert vara gynnsamt för de nedströms floderna bosatta träsk-araberna i Irak. Men om Kung Carl Gustaf sparar vatten genom att duscha istället för att bada ger ingen människa en endaste droppe mer vatten.

Varför skriver man sådant direkt vilseledande trams?

Södertälje söndagen den 29 november 2015
Mikael Styrman

.

3 kommentarer:

Anonym sa...


Denna logik är långt ifrån någon nyhet i miljösammanhang!
Att belägga dieselbilar med straffskatt var tidigare
fullt accepterat enligt samma princip....
En gammal "Tanzania merca" som spydde ut ett präktigt
rökmoln gjorde knappast någon skada i Norrlands inland,
medan samma bil i Athens smogförgiftade atmosfär kanske
inte direkt gjorde luften lättare att andas.
Lika full beskattades den som i Sveriges glesbyggd
körde dieselbil så till den grad att det var absurt
(och fortfarande är absurt fast dieslarna nu har
renare avgaser än bensinmotorer), medan Athens taxiåkare
förmodligen förnöjsamt kunde framföra sina fordon utan
några större pålagor att tala om....
Men det är klart, i ett normalt land skulle ett skatteförtryck som det svenska vara en omöjlighet!

/ fänrik Stål

Anonym sa...

Vatten finns det som sagt gott om! I stället för att slösa bort pengarna på krig borde man ju bygga pipelines till områden med lite nederbörd. Fast då skulle ju matproduktionen öka "katastrofalt" vilket ju inte gynnar kaosgubbarna som styr världen!

Benny

Mikael Styrman sa...

Svar till Benny:

Tillgången till vatten har alltid varierat, såväl kortsiktigt som långsiktigt. Naturliga variationer som människan förr aldrig rådde på, numera har makt att förvärra, men inte kontrollera, har alltid funnits. Det har fått civilisationer att blomstra eller gå under och människan har flyttat till bättre förutsättningar, om sådana har funnits och varit lediga.

Människans ganska få försök att leka gud och dra om vattnet har i de flesta fall, kanske alla, slutat med katastrof.

Några har jag nyss nämnt. När man avleder för mycket vatten från floderna Amu-Darja, Syr-Darja, Eufrat och Tigris orsakar man katastrof någon annanstans.

Under kommunisttiden i Sovjet, när man varseblev att bomullsodlingarna och konstbevattningen dödade Aralsjön övervägde man att vända en av de stora sibiriska floderna som flyter mot Norra Ishavet, men man vågade inte. Det var förmodligen tur att man inte vågade. Det saknas anledning att tro att det skulle ha slutat väl.

Ett annat exempel är ju USA där i stort sett hela landet är konstbevattnat och grundvattnet är på väg att ta slut. Det finns 300 miljoner människor där som inte kommer att tycka att det är roligt.

Man må tycka illa om kaosgubbarna och vad de eventuellt ägnar sig åt. Men i bakgrunden finns något som många vet, men få riktigt kan ta till sig. Vi är alldeles för många människor på det här jordklotet, som vi snart har ödelagt fullständigt. Officiellt tål vi att vara flera miljarder fler, men i verkligheten är vi redan flera miljarder för många.

Människan saknar förmåga att rätta munnen efter matsäcken. Det är en sak att göra det i det lilla perspektivet. Något helt annat att göra i ett globalt perspektiv.

Det som pågår i bakgrunden är att man försöker sortera ut vem som ska leva och vem som ska dö samt hur man ska bära sig åt för att överleva - om det går…