tisdag 30 september 2014

Arbetslösheten lägre i norr?

.
Är arbetslösheten lägre i norr och faller snabbt? Åtminstone påstår Anders Öhlund vid SVT det i ett inslag som sändes i rapport idag på morgonen.

Enligt reportaget är det stora investeringar i gruvor, datahallar och vindkraftverk som slår igenom.  Investeringar för tiotals miljarder.

Men, varför sändes inslaget och framför allt, varför sändes det nu? Har det rentav sänts tidigare? Då kunde det nämligen ha varit ganska sant - före valet. Om det inte sändes då - varför inte? Tog den politiska censuren det? Och om det har sänts tidigare - varför sändes det igen? Varför vill man idag måla upp en bild av att det går så bra i Norrland? Är det för att mildra verkan av att det går så dåligt överallt? Det går ju nämligen inte bra i Norrland. Eller gick det med reportaget så som det går ibland i SVT - så att reportaget låg på hyllan och slängdes in i panik för att fylla ut sändningstiden, när censuren tog något annat som var planerat att sändas?

Till skillnad från det intryck man får av det aktuella feel good-reportaget går det ju inte alls bra i Norrland.

Arbetslösheten är egentligen inte låg i Norrland. Möjligen är den synliga arbetslösheten för tillfället låg. Det beror på att befolkningen tvingats eller eljest flyttat därifrån. Det finns inte så många kvar att sysselsätta. De kvarvarande, som inte jobbar i Norge, är tillfälligt sysselsatta i gruvor startade när malmpriserna tangerade ”all time high”. De gruvorna är nu på väg att stängas eftersom de - naturligtvis - är olönsamma när malmpriserna normaliserats. Kvar blir ett antal för folkhushållet bortkastade tiotal miljarder nedlagda i gruvor, vägar med mera som inte behövs och som kommer att vara skingrade och förfallna den dag marknaden eventuellt åter blir överhettad.

Vindkraftverken byggs någon annanstans - företrädesvis utomlands. De är helautomatiska. Det behövs en del arbetskraft när de reses, men knappt några alls för driften.

Och datahallarna - eller spioncentralerna som det egentligen handlar om: Det är svårt att tolka det som ett framgångstecken att det är så dåligt med jobb att lokalbefolkningen måste sköta spioncentraler åt ”storebror” och åt gud vet vilka intressen, men i alla fall knappast åt några intressen som kommer att tillföra något gott till folket.

Frågan kvarstår: Varför sändes reportaget och varför sändes det nu?

Södertälje tisdagen den 30 september 2014
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: