torsdag 31 juli 2014

Gåtan Israel och USA:s anfall mot Gaza

.
Den moderna staten Israel utropades den 14 maj 1948 och hamnade redan nästa dag i krig med omkringliggande arabstater.


Historisk tid

Att det skulle bli krig var ingen större hemlighet. I historisk tid förekom, som på de flesta andra håll, ett flertal krig med omkringliggande stammar. De första fem århundradena av vår tideräkning var området ockuperat av Romariket för att år 636 erövras av araberna och 1577 hamna under det turk-ottomanska väldet. I flera omgångar fördrevs delar av den judiska befolkningen eller sökte sig självmant andra platser att leva på. När andra världskrigets segermakter medverkade till bildandet av staten Israel måste det ha varit ganska lätt att inse, att araberna inte skulle uppfatta det som en bingovinst. Israel hade då legat under arabiskt/muslimskt styre i ca 1.400 år. Hur kunde då staten Israel överhuvud taget uppstå efter att det judiska folket levt i diaspora under så lång tid?


Den officiella förklaringen

Den officiella bilden är att andra världskrigets segermakter handlade i någon form av samvetsömhet ställda inför den nazistiska judeutrotningen som blev allmänt känd vid krigsslutet. Det låter ju bra. Men hur var det egentligen?


De allierade under andra världskriget

Andra Världskrigets segermakter genomförde omfattande terror- och brandbombningar mot den tyska civilbefolkningen under andra världskrigets senare del. Mest känd är nog ödeläggelsen av Dresden. Även städer som helt saknade militärt intresse drabbades. Man var mycket väl införstådda med vad som pågick i tyska koncentrationsläger men fann det inte intressant att agera för att förhindra judeutrotningarna. Antisemitism är ju något som inte varit förbehållet vare sig Tyskland eller Österuropa. Det fanns naturligtvis även i de allierade länderna. Även om man inte deltog aktivt i judeutrotningarna gjorde man heller inget för att hindra dem. Istället rullade man tummarna från expeditionskårens nesliga flykt via Dunkerque 1940 till en tid efter slaget om Stalingrad vilket tog slut i början av februari 1943. Flykten via Dunkerque förklarades av krigspropagandan vara ”Miraklet vid Dunkerque”. Det kanske det var också, men framför allt var det följden av den dittills mest inkompetenta krigföringen efter första världskriget.

Tiden efter Dunkerque ägnade de allierade åt att dels bygga upp styrka genom transporter av krigsmaterial från USA och dels skära av Hitler-Tysklands tillgång till olja. Naturligtvis nog så viktiga och taktiska åtgärder.


Sovjet börjar röra sig mot Berlin

Fram tills de sovjetiska trupperna efter Stalingrad satte fart mot Berlin på egen hand fick nazisterna utrota judar efter bästa förmåga och tyskar och ryssar slå ihjäl varandra i godan ro. Men, när Sovjets Röda Armé satte fart mot Berlin blev det bråttom även i det allierade lägret.


Det uppehållande kriget i Italien

Den 9 juli 1943 landsteg de allierade på Sicilien. Sedan kämpade man sig norrut genom Italien. Det var väl inte någon snilleblixt precis eftersom Italien var som gjort för uppehållande guerillakrigföring. Hur Italien var beskaffat borde inte ha varit någon hemlighet för de allierade. Först två månader före krigsslutet, i april 1945, hade man lyckats besegra tyskarna i Italien.


Generös sovjetisk efterkrigspolitik

I juni 1944 landsteg de allierade i Normandie, men det var redan för sent. Sovjetunionen hann först till Berlin. Ändå innebar den första efterkrigstiden att Sovjetunionen gick med på att förvaltningen av Berlin delades upp i fyra delar: en sovjetisk, en amerikansk, en brittisk och en fransk(!). Allt för att rädda ansiktet på sina allierade parter.


Onödiga massmord

Efter att kriget i Europa hade tagit slut hann amerikanarna med att under president Harry Truman smälla av två atombomber i Japan, över Hiroshima och Nagasaki, två städer som saknade all militär betydelse. Följden blev ca 250.000 civilpersoners omedelbara eller kvalfulla död. Atombomberna släpptes trots starkt motstånd från ledande amerikanska höga officerare som menade att kriget i praktiken var slut och åtgärden meningslös. Efter sin allierade, Sovjetunionens, inmarsch i Manchuriet fruktade Truman och hans rådgivare en sovjetisk inmarsch även i Japan och lät bomberna gå. Man må ha varit allierad med Sovjetunionen men USA ville hellre ägna sig åt expansiv krigföring utan sin bundsförvants hjälp. Den officiella förklaringen blev att en ockupation av Japan skulle komma att kosta hundratusentals amerikanska soldaters liv.


De allierades samvetslöshet

Det må vara ett långt sätt att komma i mål med resonemanget, men jag menar, att följden av de allierades strategi blev:

- att man förhalade angreppet mot Tyskland genom det Italienska fälttåget,
- att man gav Hitler-Tyskland tid att utrota judarna,
- att man istället för att ingripa mot koncentrationslägren terrorbombade civilbefolkningen i Tyskland,
- att man genom förhalandet av krigsslutet orsakade miljoner ryssars, med flera, onödiga död (något vanligtvis endast Stalin hålls räkning för att ha ägnat sig åt),
- att man helt i onödan mördade en kvarts miljon japaner i Hiroshima och Nagasaki.


Motiven för Israels bildande

Hur sannolikt är det mot den bakgrunden att man plötsligt blev så uppfyllda av samvetsnöd att man av detta skäl tillät judarna att bilda staten Israel på sedan 1.400 år tillbaka arabiskt område?

Jag vill mena, att det var helt andra skäl som ledde till staten Israels bildande. Dels blev de allierade av med massor av judar utan att behöva tillgripa Hitlers metoder. Dels innebar staten Israels bildande en kolonialpolitisk positionering. Det var naturligtvis närheten till den då för britterna livsviktiga Suezkanalen och den för alla segrarmakterna intressanta oljan i närområdet som vägde tyngst i vågskålen. Slutresultatet blev utöver den strategiskt viktiga lokaliseringen av en bundsförvant något av en tulipanaros. De allierade blev av med judarna utan att behöva ta ihjäl dem och fick dessutom deras tacksamhetsskuld.

Det tog sedan inte mer än åtta år, till 1956, innan franska och brittiska fallskärmsjägare besatte Suezkanalen efter Nassers förstatligande av densamma.

Bland motiven bör även vägas in att USA under andra världskriget byggde upp en ansenlig krigsindustri och ett stort försvar som inte med nödvändighet hälsade freden välkommen. De behövde och behöver för en framgångsrik utveckling förses med en aldrig sinande ström av konflikter världen över.

Sedan har västvärlden och Israel utvecklats i symbios. Israel är extremt beroende av bistånd från främst USA. Bistånd som man bland annat betalar för genom att göra åtgärder som USA av olika skäl inte kan, eller vill, göra själva, som nu exempelvis med det amerikanska avledande kriget mot Gaza, som genomförs av Israel.

Södertälje torsdagen den 31 juli 2014
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: