tisdag 29 juli 2014

Ebola

.
Det rapporteras nu om Ebola-fall utanför det hittills drabbade området i Västafrika. En man flög till Lagos i Nigeria och dog där.

Inte så konstigt om smittan sprider sig eftersom folk flyger och far kors och tvärs nuförtiden. På några timmar kommer man från en världsdel till en annan. Det gjorde man inte på digerdödens tid.

Det är lite besvärligt med sjukdomar mot vilka det varken finns vaccin eller medicin. Men man får ta det goda med det onda. Det minskar risken för att Svenska regeringen köper in sockerpiller eller verkningslösa vaccin för miljarder.

I USA förbereder man sig på att smittan eventuellt söker sig dit. I Sverige tror man inte på någon risk för att smittan ska sprida sig längre än möjligen till nu drabbade länders grannländer. Men rapporteringen är kortfattad. Den berättar inte varför man tror att smittan inte ska sprida sig längre. Är det bara önsketänkande eller finns det någon grund för ett sådant antagande? Kanske tror man att vi inte är intresserade av att läsa om sådant i uppehållen mellan sportsändningarna? Eller är informationen för känslig för att vi ska få ta del av den? Om det är så, att man inte har en susning om vad som ska hända så kan det också vara känsligt att deklarera.

På 1300-talet tog det 13 år för digerdöden att nå från Kina till Europa. Men då fanns inte dagens flygtrafik och inte heller särskilt omfattande fartygstrafik. Mesta delen av vägen tros digerdöden ha tagit sig fram längs karavanvägarna.

Nästa motsvarighet kommer att gå fortare. Teoretiskt kan den nå hela världen på några timmar. Det räcker med lite otur. Om en enda smittad tar sig till en större miljö- eller ekonomikonferens eller liknande så är ju inom några dagar varenda lite mer betydande hordistrikt runt om i världen infekterat och därifrån sprider det sig sedan via parlamenten ut i länderna. På plussidan blir det bra för miljön med lite färre nollproduktiva konferenser.

Södertälje tisdagen den 29 juli 2014
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: