tisdag 20 maj 2014

Schweiziskt nej - motgång eller möjlighet?

.
Schweizarna slog vakt om sin direktdemokrati och sin rätt att själva bestämma om sin försvarspolitik. Man lät sig inte imponeras av svenska vapenmaffians, och dess hejdukars, försök att manipulera den schweiziska omröstningen om JAS-inköp.

Det förtjänar att påminnas om att schweizarna röstade nej trots vapenindustrins pågående jätteförsäljningskampanj i Ukraina.

Uppenbarligen fungerar schweizare och svenskar väldigt olika när de konfronteras med makthavares önskemål.

Det är en svår, kanske omöjlig, situation att vara svenska folkets valda ombud vid upphandling av vapensystem för miljarder, från en monopoliserad inhemsk vapenindustri. Det är därför inte så konstigt att våra valda ombud hamnar i vapenindustrins knä, på deras lönelista, och därför ser mer till vapenindustrins intressen än till folkets.

Besvikelsen över det schweiziska nej:et i våra valda ombuds ögon är därför lätt att förstå och sätta en prislapp på.

Före den schweiziska omröstningen gjorde svenska media stort nummer av att den svenska JAS-upphandlingen villkorets av att fler nationer köper JAS. Uteblivna utländska order kunde därför resultera i annulerad svensk JAS-beställning. Denna information är inte längre populär att torgföra. Nu heter det bara att JAS blir dyrare om inte andra länder köper JAS.

I ett ganska litet land som Sverige, som bara har råd med ett fåtal flygplan, är risken stor att det vid ett skarpt läge slutar som med de arabiska flygvapnen under Sexdagarskriget 1967: nämligen med att alla plan blir utslagna på marken.

Kanske att våra valda mutkolvar så småningom inte bara ser nackdelen med den schweiziska omröstningen utan även möjligheterna som den bjuder in till. Istället för att uppehålla sig vid gårdagens teknologi och legotillverka huvudsakligen amerikanska plan, i svenska skal, öppnas kanske möjligheten att istället utveckla morgondagens militärteknik.

Den som kan utveckla mobila, lättrörliga och överkomliga system, med vars hjälp man kan lokalisera och utplåna mördares och terroristers drönare, vilka urskiljningslöst och godtyckligt har ihjäl skyldiga såväl som oskyldiga med samma glada humör, har sannolikt en världsprodukt.

Men den svenska underdånigheten gentemot ”husse” är nog så stor att det blir någon annan som lägger beslag på den nischen.

Södertälje tisdag den 20 maj 2014
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: