söndag 5 januari 2014

Är den amerikanska kreativiteten en myt?

.
Vi har alltid vetat, eller rättare sagt, alltid matats med bilden av den amerikanska dynamiken och kreativiteten. Deras samhällssystem har påståtts göra dem kreativare än andra folk.

Men samtidigt har det funnits motbilder i USA som talar ett annat språk. Ett omfattande mördande av varandra, utbredd politisk korruption, organiserat utnyttjande av fattiga invandrare som släpps in i landet, även om man ger sken av att försöka hindra dem. Men de förnekas medborgerliga rättigheter för att försvaga deras ställning och göra det möjligt att utnyttja dem. Amerikanska arbetare med medborgerliga rättigheter har å andra sidan utfört okvalificerade arbeten mot kraftig överbetalning. Åtminstone fram till förra finanskollapsen.

Av Snowdens avslöjanden har framkommit hur USA:s olika spionorganisationer ägnar sig åt organiserat industrispionage. Den som har anat den utbredda kriminaliteten i spionorganisationerna, som uppstår i alla organisationer med hemlighetsmakerier, har också kunnat misstänka att man ägnar sig åt industrispionage och inte bara säkerhetsarbete.

Men, handen på hjärtat, hur många trodde att det skulle vara så illa att även andra länders säkerhetsorganisationer ägnade sig åt industrispionage för amerikansk räkning? Och hur många trodde att svenska säkerhetsorganisationer spionerade på svenska företag åt amerikanska intressen?

Snowdens avslöjanden har visat på det bottenlösa moras som inträffat i den svenska statsapparaten och politiken. Men för den som inte ägnat livet åt att gömma sig för verkligheten kommer detta knappast komma som någon överraskning.

Men vad säger oss Snowdens avslöjanden om myten om den amerikanska kreativiteten? Är den sann? Eller är kreativiteten sprungen ur organiserat spionage på andra länders mest kreativa begåvningar?

Jänkarna roffar, med vapen i hand, åt sig nästan lika mycket naturresurser som resten av världen tillsammans. Man korrumperar länder, man störtar regeringar, startar krig, underblåser folkmord osv för att komma över deras olja och andra naturrikedomar. Ibland, som nu i Sydsudan driver man FN framför sig för att skapa legitimitet åt stölderna. Om man kan bära sig åt så finns det naturligtvis inga spärrar som hindrar att man även stjäl andras idéer, uppfinningar och upptäckter.

Det säger oss något om den amerikanska myten som är svårt att blunda inför. Och jätteförvånad behöver man inte vara. Den kanske inte finns. Eller kanske bara finns till en mindre del.

Den världsbilden har jag själv lättare att ta in. Varför skulle ett folk som är så fördummat att det håller på att äta ihjäl sig på hamburgare så att dressingen sprutar omkring dem och av annan skräpmat vara världens bästa uppfinnare? Det är mot allt vi lärt oss att överflöd är uppfinningarnas moder.

Vår just nu förmodligen främsta uppfinnare Håkan Lans har fått ägna ett liv åt att värja sig åt att försvara sig mot dessa brottslingar - utan att ha det rättsväsende i ryggen som skulle ha försvarat svenska intressen om inte dess aktörer i hög grad varit så upptagna av att sko sig själva.

Om det är så med den amerikanska kreativiteten är de värda vårt förakt istället för vår beundran. Och vi behöver inte spara på föraktet inför de landsförrädare som springer deras ärenden. Det gäller naturligtvis oavsett om de ägnar sig åt åsiktsregistrering eller stjäl uppfinningar och idéer eller om de belönar framgångar baserande sig på stulna forskningsrön.

En sak som media - naturligtvis - undviker som en katt som går runt het gröt är hur mycket av detta spionage mot svenskar som inte bara sker för amerikanska intressen utan även innebär att spionorganisationerna används av gravt kriminella svenskar för att spionera på andra svenskar - av kommersiella skäl. Att media inte skriver om det är ju inte samma sak som att det inte förekommer - snarare tvärtom!

Mutholm lördagen den 4 januari 2014
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

100% SANT DU TRÄFFAR MITT I PRICK

Kastor sa...

Nej den ingen myt.Tyvärr är den död.