måndag 2 december 2013

Lugnande besked?

.
Under den senaste, för Göran Lambertz måhända stormiga tiden, uttalade Högsta Domstolens ordförande Marianne Lundius att Lambertz är en mycket skicklig domare. Vad är det för sorts besked? Ska vi bli lugnade av det?

Svart är svart och vitt är vitt. Men rött är inte rött utan blått att jämföra med. Sanningen kan vara subjektiv. Olika människor kan uppfatta samma sanning på lite olika sätt. För 8% av alla män är inte rött och grönt vare sig det ena eller det andra utan grött, eller snarare någon annan neutral variant. Sanningen kan också vara relativ. Om Göran Lambertz är en skicklig domare eller inte kan i hög vara en sådan relativ sanning. Det beror helt enkelt på vad man har att jämföra med. Han kan vara skicklig, om övriga domare är odugliga, eller åtminstone ännu oskickligare. Han kan vara oskicklig om de andra är dugande.

Så när HD:s ordförande uttalar att Lambertz är en mycket skicklig domare, blir jag mot bakgrund av hur han betedde sig som JK mycket orolig. Nu, som justitieråd, kan han inte skilja på en frikänd och en fälld utan vill skapa ett slags mellanting, ”frikänd men inte oskyldig”.  Ändå hålls han för en skicklig domare.

Vilket budskap skickar det månntro ut till oss medborgare om kompetensen hos övriga justitieråd i Högsta Domstolen?

Övertorneå måndagen den 2 december 2013
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Alberth sa...

Begreppet "frikänd men inte oskyldig" förekommer ju lite var stans..... "fallet är polisiärt uppklarat" brukar det ju ibland heta när rättsväsendet vill smeta skit på någon utan att ha tillräckligt på fötterna..... för att inte tala om slingerbultarna i domstolarna:s favorit som domskäl... "vid en samlad bedömning".....

Anonym sa...

Man kan också undra varför J.K och J.O skall vara ett karriärsteg innan doartjänst el.dyl..Borde det inte vara ett slutsteg på karriären som förr.För att undvik jävsituationer.Och framförallt för att innehavaren av ämbetet kanske då måste ta hänsyn till nästa steg på karriären
Vi som är litet äldre kommer väl ihågJ.O Alfred Bexelius som tog sin uppgift på allvar./Stormen Sven.