måndag 9 december 2013

DN och sektdynamiken

.
Många har nog insikt i att där sektdynamik träder in där träder förståndet ut. Näst senast har det nog demonstrerats i Thomas Quick-målen. Och allra senast nog i Dagens Nyheter (DN).

DN omtalar sig själv malligt som Sveriges tyngsta opinionsbildare. En tung opinionsbildare föreställer man sig att är stark och självständig. En tidning även kritiskt granskande. Det stämmer åtminstone delvis in på DN. Med etablissemanget i ryggen har DN återkommande visat sig kapabel att, utan att blinka, kunna sprida grova lögner och förtal och därmed ta heder och ära av folk samt underblåsa konfiskation av deras tillgångar, på ett sätt som inte står Nazi-Tysklands metoder efter.

Men när någon vill göra reklam för en bok som i huvudsak publicerar utdrag ur offentliga uppgifter om hur mycket invandringen kostar Sverige, skakas DN i sina grundvalar. Frågan är, som man kunnat ana som läsare av DN, utomordentligt känslig. Så känslig till och med, att när några representanter för den kulturelit som iklätt sig indignationsprivilegiet hör av sig, med anledning av att censuren i frågan brutits, upplever chefredaktören att han måste gå i svaromål för att försvara publicering av en annons för en bok, innehållande sådana offentliga uppgifter. Det väcker naturligtvis frågor om hur DN hanterar det fria ordet. Vad är det mer som undanhålls oss, och på vems uppdrag?

Som sagt, där sektdynamiken träder in, där träder förståndet ut.

Övertorneå måndagen den 9 december 2013
Mikael Styrman
.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Skillnaden mellan oss svenskar och sovjetmedborgarna var att de visste iallafall att de blev hjärntvättade av att läsa tidningen. /Jonas.

Mikael Styrman sa...

Ja, antingen var sovjetmedborgarna skarpare i intellektet än vi, eller så hade de inte lika förslagna skurkar.

Anonym sa...

Bra Webb

http://avpixlat.info/category/ekonomi/