måndag 5 augusti 2013

Låtsaskriget om slottets färg

.
Slott eller kommunalt reningsverk?
 Media rapporterar om hur debattens vågor böljar om vilken färg Stockholms Kungliga slott ska ha. Ni vet det där ovanligt fula, fyrkantiga, totalt fantasilösa och smutsbruna som en del dyrkar, främst för att det är en symbol för den forna kungamakten, och som snart ska ligga bredvid en sex-filig trafikled. Det ser mer ut som ett kommunal reningsverk än ett slott.

Vackert blir det aldrig. I motsats till nästan alla slott på kontinenten saknar det en park. En del städer har inte längre något slott kvar, men väl en park. En park skulle vara mycket vackrare och mer levande. Stockholms centrum skulle vinna på om man rev slottet och istället anlade en park med en liten ringlande bäck.

Många tycks i alla fall, enligt media, vilja att slottet ska vara ljusgult, som det en gång varit.

Statens Fastighetsverk vill att det ska vara ”gulrosa”.

Just nu är det avföringsbrunt, någonstans där under sotet och avlagringarna från den idag förhållandevis måttliga trafiken som passerar slottet.

Neuschwanstein - det här är ett slott
Stockholms ledande politiker har dragit en lans i media för det gula alternativet. Men det är svårt att tro att det är annat än spel för kulisserna. Att det egentligen är bekvämt för politikerna att låta Statens Fastighetsverk driva igenom en annan färg, men samtidigt två sina händer likt Pontius Pilatus gentemot folket, genom att låtsas förorda gult.

Jag hör till dem som tycker att denna smutsbruna symbol, denna påminnelse om den bruna mönja som var det enda man hade att stryka på väggarna i Östtyskland, efter decennier av utarmning av människors framåtanda, borde ha en gladare färg. Men jag inser ju att alla andra färger än antracitgrå med svarta knutar är dömda att misslyckas, med anledning av den trafiklösning som Stockholmsmoderaterna drivit igenom. En snöboll har större chans i helvetet än ljusgul färg på slottet, med moderaternas trafikplanering utanför.

Drottningholm - det här är också ett slott
Kanske dags att man ändrar den moderata loggan till något som bättre påminner om den politik man står för. Vad sägs om ett antracitgrått M på brun botten omgärdat av en svart ring?

Övertorneå söndagen den 4 augusti 2013
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: