måndag 29 juli 2013

Grabbarna som plundrar välfärden

.


Media rapporterar att besökare som har varit på konsert i Friends arena i Solna är missnöjda med ljudkvalitén.

Inte så konstigt.




Man kan inte få allt i dyrtider.
Och det viktigaste är ju tillgodosett:

1. Generöst med mutor och svarta pengar är utdelade.
2. Grabbarna har fått en arena att spela fuskboll på.




Att man varit tvungen att påstå att den ska användas till allt möjligt lull-lull var ju helt enkelt nödvändigt för att det inte skulle ta hus i helvete för att grabbarnas fuskboll favoriseras. Men att man låtsas att den ska användas till annat, för att kunna tröska den igenom den kommunala beslutsprocessen, får ju inte innebära att man måste bränna skattebetalarnas pengar till allt möjligt strunt. Man måste besinna sig och acceptera att varje krona förbrukad till annat är en krona mindre i mutor. I dyrtider måste man kunna prioritera. Då får det faktiskt räcka att arenan, vad ankommer på ”sidoverksamheterna”, bara är en attrapp.

I Stockholm har på kort tid bland annat byggts två stora arenor. Sverige är ett litet land, evenemangsmarknaden är begränsad och säsongen för många verksamheter kort. Det gör anläggningarna till konkurrenter. Konkurrens kan vara både bra och dålig. Men konkurrens mellan olika skattefinansierade arenor på en marknad som är för liten redan för ett mindre antal aktörer - det är lätt hänt att det bara blir slöseri med skattemedel.

Marknaden för evenemangsarenor är så liten i Sverige att till och med Ullevi och Scandinavium i Göteborg är konkurrenter till Stockholmsarenorna. Men till skillnad från Stockholmsarenorna, framför allt i förhållande till Friends i Solna, har Göteborgsanläggningarna betydande fördelar genom närheten till andra anläggningar såsom Svenska Mässan exempelvis, vilka ger de olika anläggningarna inbördes draghjälp. Sådana möjligheter finns inte i samma utsträckning i Stockholm. Det hade kanske sett bättre ut om lokaliseringen av mässor och arenor i högre grad hade samordnats.

För en utomstående framstår Göteborgslösningen som ett resultat av en medveten planering medan Stockholmslösningarna synes vara en följd av slumpens skördar.

Men det beror nog mest på, att man i fråga om Stockholmsarenorna ljuger för skattebetalarna om anläggningarnas syfte, för att kunna skattefinansiera grabbarnas fritidsnöjen och mutor.


Övertorneå söndagen den 28 juli 2013
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: