söndag 7 juli 2013

Giftet sprider sig över världen

.
(Svar till Peter Lindströms kommentar till bloggen ”Europas Skam”.)

Om det bara hade varit den senaste tiden hade man kunna förklara förfallet med de många hot mot mänsklighetens och den övriga skapelsens fortbestånd som människan skapat. Det finns så mycket numera, som är svårt att blunda för: befolkningsexplosion med ianspråktagande av djurlivets återstående vildmarksarealer; klimatförändringar med hetta, torka och översvämningar; utfiskning med möjlig kollaps för näringskedjorna att vänta; genetisk utarmning av grödorna genom kloning, med sannolik nedsatt motståndskraft mot sjukdomar och insekter, med förestående globala hungersnöder att vänta; ”Plast-Texas” i Stilla Havet som visat hur fiskar och djur tar upp plast i små fragment vilka stör deras fortplantning osv.

När diskussionen om flygets inverkan på klimatet uppmärksammades ledde det till att vi ... började flyga mer! Det säger tyvärr väldigt mycket om mänsklighetens samlade intellektuella kapacitet.

Men som sagt. Det har börjat mycket tidigare. Du skriver 1950-talet vilket säkert stämmer, i så måtto att det har pågått redan då. Men kanske är detta förlängningen av något som inletts ännu mycket tidigare. USA har, nästan så länge som förbundsstaten existerat behandlat Syd- och Mellanamerika som sin egen bakgård. Maffian och Industrin i USA, mellan vilka man tyvärr ofta måste sätta likhetstecken, eftersom de är sammanväxta och deras skrupelfrihet gör dem till synonymer, har avsatt och mördat presidenter och störtat regeringar på löpande band, när de senare försökt bygga upp nationalstaterna och bryta folkens förslavning under amerikanska intressen. Jag tror att det är samma fenomen, som vi tidigare inte förstod att fanns, eller inte brydde oss om, som nu har expanderats till att omfatta även Europa och resten av världen.

Vi betalar nu priset för att vi inte ställde upp för Syd- och Mellanamerika när problemet var mindre. Nu har vi fått skiten över oss och nu har den expanderat påtagligt och korrumperat även våra politiker.

Jag tror som Du är inne på, att 1984, och andra snarlika skrifter används som ”psykopathandböcker”.

Problemen med det moraliska förfallet och krigens renande funktion är nog att de är besläktade.

Det goda tänkande som Du beskriver och som människan skapat, har skapats av ett försvinnande litet fåtal goda intellektuella tänkare. Deras nivå är så avlägsen dagens ledares och deras underhuggares intellektuella och empatiska nivå, att de senare över huvud taget inte förstår vad dessa tänkare menar med sina skrifter.

Den amerikanska staten har skapat mycket gott som maktfullkomliga översittare i de amerikanska invandrarnas hemländer inte släppte fram. Men tyvärr har USA, med sin obegränsade tillbedjan av ”frihet och entreprenörsskap” aldrig lyckats tygla starka, egoistiska och gränslösa människor. Ansatser har gjorts genom åren, exempelvis när man med hjälp av anti-trust-lagarna styckade upp Standard Oil. Men på det stora hela taget har man misslyckats.

Spritförbudet tillkom sannolikt med de bästa av avsikter men bäddade marken för den grova organiserade brottsligheten som istället tog över staten. Det har upprepats med kriget mot narkotikan som redan har förrött Syd- och Mellanamerika och håller på att förvandla USA till ett av maffian förslavat land, bestående av i huvudsak två kategorier människor: de inlåsande och de inlåsta. Det leder till den amerikanska statens sammanbrott. Men först kommer amerikanerna sannolikt att lyckas ödelägga Europa och en del andra områden - om inte det osannolika sker och vi lyckas rensa bort det korrumperade slöddret från politik och offentlig administration i Europa.

Krigen har en renande funktion i breda folklager. Men de fungerar inte så väl som faktiskt skulle vara önskvärt. Det finns alltid människor som drar nytta av krigen. Många uppfylls av fredlig ödmjukhet efter större krig. Men de som startar dem och de som drabbas av dem är inte samma människor. Inte förrän vi hittar en fungerande metod, för att föra skadan vidare till dem som drar nytta av krigen, kan vi få stopp på den nuvarande utvecklingen. Den innebär att det militärindustriella komplexet skapar hot, terror och krig - med vett och vilja - för att dra nytta av andras rädsla. Det behövs åtgärder som kriminaliserar krig och krigsindustrin eller andra åtgärder som för vidare skadan till dem som drar nytta av krig- och terrorhot.

Det är ju lätt att säga i efterhand, men det var inget bra tecken när de segrande makterna efter andra världskriget inte gick till botten med krigsförbrytarna utan istället värvade så många som möjligt av dem.

Med propagandans hjälp gjorde Sovjetunionen sig till världens frälsare i östblocket. Med samma metoder gjorde USA sig till världens frälsare i väst. Men det socialistiska system klarade inte av att skapa välstånd. Socialistiska system sätter oduglingar till makten och låter dem förlama och motarbeta mera dugande människor. Därför duger socialistiska system på sikt bara till att fördela fattigdom bland folket och rikedom till de härskande klasserna. Det kapitalistiska systemet lyckas bättre med att skapa välstånd, men leder snabbare till jordens ödeläggelse eftersom det förutsätter evig tillväxt. Och det är ju svårt att åstadkomma när det bara finns en överbefolkad jord att leva av. Den miljöförstöring som i kapitalistiska system sker i privat regi svarar staten för i socialistiska system. Bägge systemen skapar ofria samhällen med förslavade människor. Sätten att förslava människor och att dölja slaveriet skiljer sig mellan systemen.

Den stora massan är dessvärre förhållandevis korkad, om än inte ond. Eftersom mindre begåvade människor inte förstår vad kloka människor pratar om drar de slutsatsen att de kloka måste vara tokiga. Denna tolkning emanerar ofta från, och exploateras av, ambitiösa och hänsynslösa människor. Den tilltalar obegåvade genom att förhärliga dem och smeka deras ego. Det är ett problem för demokratin att folket ska styra men ofta är oförmöget att skilja på ett bra och ett dåligt förslag, men samtidigt är fullt kapabelt att stimuleras av den som smickrar dem själva och förhärligar deras dumhet.

Något paradoxalt verkar nu det kapitalistiska, eller korrumperade kapitalistiska, systemet som vi nu lever i komma fram till samma slutresultat som det socialistiska systemet. Det tycks nämligen fördela fattigdom bland massorna och koncentrera rikedom hos ett fåtal.

Inget av systemen ger därför något nämnvärt utrymme för klokhet. Något sådant system har människan inte uppfunnit. Bägge systemen gynnar på sitt sätt framåtanda och samvetslöshet. Klokhetens insatser begränsas till korta mellanspel mellan varven, efter hand som psykopaterna och enfaldens arméer har ställt till det alldeles.

Övertorneå söndagen den 7 juli 2013
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: