måndag 1 juli 2013

Fotbollens dödgrävare

.
Jag råkade se Sportnytt i SVT2 ikväll. De sände ett sammandrag från finalen i Confederations Cup, mellan Spanien och Brasilien.

Nog tyckte jag att det luktade läggmatch lång väg om Spaniens insats.

Så det var den metod man valde för att få bukt med revolterna i Brasilien?

Såväl Brasilianska regeringen som det ökänt korrumperade FIFA, och andra, har investerat stora pengar i nästa års VM i Brasilien. För mycket för att ett uppror bland de fattiga som ska stå för fiolerna ska få störa affärerna.

Men vad finns det för anledning att titta på tävlingar i vilka resultatet är förutbestämt och matchen på låtsas? Det tenderar att bli dålig underhållning också av det skälet att de eminenta prestationerna uteblir. De uppstår nämligen i verklig och engagerad kamp. Inte i kameral och beräknande anpassning till ett förutbestämt resultat. Varför ska sådana atleter vara högavlönade? Dags att återgå till fotboll utan lyxlöner. Fotboll som man spelar efter jobbet eller på helgen för att det är roligt. Den fotbollen är minst lika rolig att titta på som uppgjorda matcher.

Hur många av Brasiliens matcher i den här turneringen har varit uppgjorda? Och hur många blir det i nästa års VM? Är vi nu framme vid den optimala korruptionen inom fotbollen? Den där första pris går till den som betalar mest. Och hela tävlingen bara är en fond till ett jättebedrägeri.

Och vilket är nästa angelägna skäl som kan få helga att resultatet görs upp i förväg? Det kanske räcker med ett ogynnsamt ekonomiskt utfall?

Varje gång jag ser en läggmatch blir jag lika förvånad över att det finns företag som är beredda att sätta sitt renommé på spel genom att sponsra en korrumperad sport. Jag menar, varför skulle man våga lita på en bil från en tillverkare som säljer med hjälp av uppgjorda matcher? Vad är det som säger att de inte även lurar mig när de tillverkar bilen eller livsmedlet eller vad det vara må?

Byt namn på skiten till något bättre passande. Mygelboll? Fifflarboll? Filurboll? Falskboll? På engelska Fraudball eller Fakeball? De senare har ju rätt initial i alla fall...

Övertorneå måndagen den 1 juli 2013
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: