lördag 6 juli 2013

Europas skam

.



Edward Snowden har röjt hur kriminella element i den amerikanska administrationen kränker såväl lag och rätt som den amerikanska konstitution, liksom alla europeiska rättssystem, i sina opåkallade och förkastliga intrång i den enskilda integriteten, runt om i världen i allmänhet och i Europa i synnerhet.

Rimligen borde såväl Europas befolkning som dess politiker vara honom stort tack skyldig. Han borde omedelbart erbjudas såväl asyl som beskydd. Men Europas politiker verkar bara vara rädda för vad som kan komma att avslöjas om dem själva. Kanske har jänkarna ”läckt” till Europas politiker, att Snowden har material från ”övervakningen” av europeiska politiker? Det skulle åtminstone förklara det kollektiva hjärnsläppet som just nu hemsöker kontinenten. Möjligen innebär det att vi har saftiga avslöjanden att vänta, om europeiskt slödder med framskjutna positioner i samhället.

Istället för att skydda Snowden hjälpte Italiens, Spaniens, Portugals, Frankrikes och Österrikes politiker till att försöka få fast honom och utlämna honom till de amerikanska brottslingarna, när man för några dagar sedan stängde sina luftrum och tvingade ned Bolivias presidentplan med jaktflyg, och genomsökte det under 12 h  i Österrike, på jakt efter Snowden.

Det är en stor skam för Europas, såväl folk som politiker, att det inte är de europeiska länderna, utan Venezuela och Nicaragua, som erbjuder Snowden asyl.

Samtidigt gör den amerikanska brottsligheten flera tydliga, men förmodligen oundvikliga, och för oss andra välkomna, självmål. President Obama förklarar flott och offentligt, att han inte kommer att vidta några särskilda åtgärder för att få tag i Snowden. Busarna i administrationen demonstrerar okänsligt sitt förakt, för såväl den amerikanska konstitutionen som presidenten, när de i vild panik visar att de inte skyr några som helst medel, i sina försök att få tag i Snowden. Det är som att se en verklig parallell till fiktionens ”Enemy of the State”. Åtminstone tycks paniken och de omdömeslösa och skrupelfria åtgärderna vara desamma. Och i vanlig ordning överträffas fiktionen bitvis av verkligheten.

Jag antar att det är ofrånkomligt att det någon gång sker. Men det är ändå anmärkningsvärt, att den amerikanska och europeiska organiserade brottsligheten, på detta sätt bjuder Putin att sola sig i glansen som det innebär att vara klassens ”good guy”. Samtidigt är det ett högt spel för Putin. USA har nyligen och tydligt demonstrerat sin skrupelfrihet genom att döda Usama Bin Ladin, utan rättegång, för att hindra honom från att berätta sanningen om 9/11. Det är troligt att det blir ”flip” för Putin om han lyckas hindra de amerikanska yrkesmördarna och ”flop” om amerikanarna lyckas ta livet av Snowden. Det är inte mycket som talar för att Snowden sitter på en terminal på Moskvas flygplats. Men blotta påståendet medför väl att det är så mycket brottslingar där att det är mer folk på terminalen än på en Super Bowl-final. Åtminstone är det fler beväpnade besökare. Och det säger inte heller så lite.

Länge har det varit känt, att den organiserade brottslighetens påverkan på den amerikanska livsstilen, har gjort det allt tydligare, att USA:s överlevnad i sin nuvarande form kräver, eller leder till, Syd- och Mellanamerikas samhällsbyggens sammanbrott och undergång. I och med Snowdens avslöjanden kan detta utökas till att USA och dess organiserade brottslighets överlevnad kräver Syd- och Mellanamerikas OCH Europas undergång. USA är allierat med ledande Europeiska politiker, men i praktiken inte längre en allierad till Europa. USA, och de Europeiska politiker man kontrollerar, är kontinentens och befolkningens fiender, samt ett hinder mot en ekonomisk återhämtning med en gynnsam, och hållbar, långsiktig ekonomisk utveckling. Jag vill mena att en sådan kräver såväl demokrati som rättstrygghet. Det krävs av det enkla skälet att en uthållig ekonomisk utveckling kräver rättstrygghet. Och rättstrygghet är en betydande utmaning för en demokrati och en omöjlighet utan demokrati.

Övertorneå lördagen den 6 juli 2013
Mikael Styrman
.  

6 kommentarer:

Peter Lindström sa...

En utmärkt artikel, tack! Det är svårt att se hur demokratin skall kunna överleva den hetsjakt som pågår. Det intellektuella/moraliska förfallet som sedan 1950 talet brett ut sig över världen är svårt att förklara och ruskigt illavarslande. Måste vägen framåt gå över sammanbrott och krig? Borde inte vi människor kunna lära av historien? Är boken 1984 en manual för dagens ledare?
När man läser det franska manifestet, den amerikanska konstitutionen, de gamla grekerna, UNs deklaration om de mänskliga rättigheterna och de gamla buddistiska böckerna fylls man av glädje över hur mycket godhet vi människor har varit kapabla till, när man sedan ser dagens politik och samhälle förfäras man och inser att världen tydligen behöver ytterligare storkrig och nöd för att återigen påminnas om ödmjukhet och respekt för livet.

Anonym sa...

Tysklands justitieminister är en kvinna med skinn på näsan:
hon säger "Alle Wanzen mussen auf den Tisch" annars blir det inga Frihandelsförhandlingar på måndag.
Vill man veta mer om detta är det bara att söka på det uttalandet.

Nils sa...

Mikael..!!
TUMMEN UPP, S*kit BRA..!!
Ännu en gång..träffsäker analys..
undrar bara..när stängs Din blogg stängs ned...??

Mikael Styrman sa...

Svar till anonym kommentar till bloggen ”Europas Skam”:

Ja, det var ett starkt uttalande av Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Det inger onekligen hopp. Och Tyskland var visst inte med i luftrumsblockaden mot Bolivias presidentplan. Fast det kan ha berott på att det inte var nödvändigt med hänsyn till planets nödvändiga färdväg. Hoppas att hon och tyskarna har kraft att fullfölja den linjen. Det skulle behövas lite rejält folk i det här korrumperade träsket som den organiserade amerikanska brottsligheten håller på att förvandla Sveriges och Europas politik till.

Mikael Styrman sa...

Svar till Peter Lindströms kommentar till bloggen ”Europas Skam”:

Se mitt svar i egen blogg: ”Giftet sprider sig över världen.”

Mikael Styrman sa...

Svar till Nils kommentar till bloggen ”Europas Skam”:

Se mitt svar i egen blogg: ”Hotet mot bloggen”