tisdag 16 juli 2013

Det börjar brännas...

.
...för den organiserade brottsligheten i den amerikanska statsförvaltningen.

USA har manövrerat sig själva in i en tråkig situation. Genom att åsidosätta allt som lag och rätt innebär, även internationell sådan, står man idag allt ensammare.

Det är snart bara gangsterstater och nazister, som i Sverige, som vill springa amerikanernas ärenden.

Och vem kan med hedern i behåll utlämna någon till ett land som godtyckligt mördar människor med drönare som USA gör? Eller som skickar helikoptrar med mördare in Pakistan och avrättar Usama Bin Laden för att han inte ska kunna ställas inför rätta och få tala om hur spelet bedrevs av Cheney & Co? Slöddret har gått nu sannolikt gått för långt. Ytterst få vill längre ta i dem ens med tång. Allt fler inser att deras tid nu är utmätt.

Länge har man förföljt Bradley Manning som anses vara den som avslöjade hur man mörklagt grov brottslighet i förvaltningen och försvaret. Framför allt har det väl varit varit viktigt att trakassera honom för att hindra att han får efterföljare. Även om det säkert finns mycket skurkar i den amerikanska förvaltningen, framför allt i de hemligare delarna, så finns det säkert också mycket rejält folk, med ädla motiv, som idag tyngs av en stegrande samvetsnöd.

Därför var Edward Snowden viktig. Han visade att trots alla förföljelser finns det folk som är beredda att blåsa i pipan ändå. Man kan förstå den panik och de stollerier som präglat försöken att få tag i Snowden om man betänker att det är så mycket lättare för den tredje visselblåsaren. Det är därför möjligt att slöddret i den amerikanska förvaltningen, som släpptes helt lösa av Dick Cheney och George W Bush, står inför rena fostervattnet av visselblåsare. De kan vara alldeles nära tidpunkten för ett sådant reningsbad som en gång satte stopp för Joseph McCarty och de andra galningarnas härjande, när de på sin tid förstörde USA.

Övertorneå tisdagen den 16 juli 2013
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: