torsdag 27 juni 2013

Selektiv nit

.
Jag såg i media i veckan (se illustration) att en kvinna på skatteverket vill öka trycket på landets småföretagare och att hon skäller på finansminister Anders Borg för att han inte vill det.

Klicka på bilden för större bild
Skattekvinnan vill nu att företagarna ska tvingas, under straffansvar, deklarera sina anställda varje månad. Men vad spelar det för roll om småföretagarna jobbar ännu mer med att deklarera under hot om fängelsestraff, när Skatteverket systematiskt håller de stora brottslingarna om ryggen? När polis, åklagare och domstolar inte lagför grova mutbrott trots att de serveras på silverfat åt dem? De som gör de stora mut- och skattebrotten, som genomför stora offentliga byggen med svart arbetskraft och de som systematiskt både dränerar det allmänna på pengar och undandrar stora medel, stulna medel, från beskattning? Det hjälper ju föga om så varje krona med hårdhänta medel drivs in från småföretagare, när det allmänna i Sverige fungerar som en bottenlös brunn eller en plånbok med hål istället för botten.

Men jag förstår skattekvinnan. Hon vill ju inte gärna stöta sig med ryggborstargänget. Endera dagen gör hon istället affärer med dem. Inte heller vill hon äventyra sin ställning med att granska de många verksamheter där pengarna forsar ut ur det allmänna. Samtidigt har hon, liksom många av hennes kollegor, förmodligen barn som står i tur för offentlig anställning och månar om att det allmänna ska ha råd att avlöna även deras barn utan att de gör någon nytta.

Förresten såg jag en omärkt staty i tyska Kiel härom veckan. Jag blev mycket konfunderad för att den var i Tyskland. Den föreställde ju uppenbart den svenska småföretagaren. Men statyn var inte komplett. Bara företagaren fanns med. Fast kroppsspråket visar att han kroknar under trycket av korrumperade skattekäringar och ett dito rättsväsende och kronofogdar med kleptomana drag som bitit sig fast i vaden och sliter i honom för att få av honom kläderna från kroppen. Dessa andra figurer saknades men skulle väl gjort konstverket allt för kontroversiellt. Att det står i Tyskland beror förstås på den svenska censuren och på att maffian kontrollerar medlen för offentlig utsmyckning.

Om inte ryggborstargängets makt över det offentliga kan brytas, eller den svenska offentliga administrationen helt sonika faller samman, kan vi kanske förvänta oss att det om några år inte föreslås tätare deklarationsintervall utan att man helt sonika godtyckligt tar ut några företagare här och var och låter arkebusera dem - som varnande exempel. Metoden har använts förr runt om i världen. Om man inte har kurage och moral att styra upp situationen inom det allmänna nu, så inte kommer det att bli lättare av att man väntar och låter förfallet fortsätta.

Under tiden fortsätter skattekäringar och andra att med sin selektiva nit plåga småfolk och borsta ryggen på maffian.

Men vem kommer att stå i kö för att bli företagare i Sverige? För att bli plågad? Och för att plundras av maffian med rättsväsendets och statens hjälp om företaget mot förmodan ändå går bra?

Den svenska småföretagaren står staty i tyska Kiel.

Övertorneå torsdagen den 27 juni 2013
Mikael Styrman
.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra Mikael!

"Ei Korppi Korpin silmä noki"