tisdag 4 juni 2013

Ljusning i Northland-mörkret


.
- Äntligen! Efter rader av motgångar kunde Northland-projektet ikväll skönja ett första hoppingivande litet ljus vid horisonten. Peab har, enligt norrbottensmedia, lovat att om inte ”konsortiets” ultimatum accepteras kommer Peab inte att utföra något ytterligare arbete åt Northland. Redan det uttalandet utgör ju ett tungt argument för att förkasta ”konsortiets” ultimatum och försätta Northland i konkurs.

Mot bakgrund av hur höggradigt korrumperat – och korrumperande – Peab blivit i den offentliga byggsvängen, är ju företaget numera knappast kompetent att utföra något vanligt hederligt arbete längre. Det måste därför rimligen vara en betydande fördel för Northland om Peab drar sig ur.

Ytterligare positiva effekter som blir följden av att Peab drar sig ur, är att företaget slipper ifrån de famösa fraktavtalen, som åtminstone symboliskt fått Northland och Peab att framstå som en ko och en mjölkmaskin. En annan positiv effekt är att spektaklet med rysligt ineffektiva leveranser utan färdigt utbyggd infrastruktur, med hisnande förluster som följd, kan upphöra. Utleveranser kan vänta tills företaget är konkurrenskraftigt, om någonsin. Fler möjligheter är att det öppnar för att välja en, eller flera andra byggentreprenörer för de återstående byggarbetena i Svappavaara och Narvik.

En konkurs skulle även göra det möjligt att verifiera anrikningsverkets funktion och effektivitet utan den kostnadsstress som föreligger om full produktion ska pågå innan anläggningen är färdigbyggd och utprovad.

Och, sist men inte minst, skulle en konkurs ge visst andrum för analys om huruvida hela projektets affärsidé håller, mot bakgrund av de verklighetsfrämmande transportlösningarna och den klart bistrare verklighet som projektet rör sig mot, beträffande efterfrågan och prisbild för malmen.

Jag säger inte ATT kontakt med verkligheten skulle resultera i att anrikningsverket säljs och plockas ned, men jag säger att det KAN bli följden av en nykter genomlysning av projektets förutsättningar. Pajalas pensionärer skulle då kunna återgå till att jaga älg, plocka bär och ligga på sofflocket. De som idag pendlas in för att jobba i Pajala skulle kunna jobba på hemorten istället. Under alla förhållanden bör projektet inte drivas vidare utan att ha utsatts för en ordentlig genomlysning och denna resulterat i fortsatt drift.

Övertorneå tisdagen den 4 juni 2013
Mikael Styrman
.

4 kommentarer:

Magnus sa...

Jag måste hålla med dig Mikael!
DU har rätt i mycket av dina funderingar kring Northland, och i och för sig så är det olika pengar som gått in och stöttat projektet men det är ju inte helt förgäves. Unga människor har fått chansen att prova på att ha ett arbete och andra har fått driva en egen rörelse under en begränsad tid.

Att tro att man kan köra igång ett anrikningsverk i full produktion utan problem är en utopi. Det krävs justeringar , ombyggnader och intrimningar. Det är ingen serietillverkad personbil. Det är teoretiska beräkningar som ska omsättas i praktik och det är inte alltid det lättaste.
Det jag saknar från levereade laster från detta verk är analysresultaten av sliget. Hur håller kvaliten? Hur är det med Kiselhalten? osv. vad duger sligen till?
Jag vill gärna att de presenterar vad de får ut. det finns otaliga variationer på kvalitén i en järnmalmsslig. Även LKAB har iblan kvalitéts problem och får ut sekunda produkter ur deras anläggningar. Därför skulle det vara intressant att ta del av en analys och se vad den här sligen duger till. Måste den blandas ut med mer kvalitativ produkt för att kunna användas i Sintertillverkning?

Mikael Styrman sa...

Jag, som inte har följt detta så nära, har fått uppfattningen att det har varit väldigt tyst om det Du beskriver. Det brukar inte vara något bra tecken. Informationen hittills indikerar inte precis att det finns anledning att känna förtroende.

Ötåbo sa...

Det vore olyckligt för Pajala om gruvan läggs ner, det är många som investerat stora pengar i detta projekt.
Sen tycker jag inte att du, Mikael Styrman, är rätt man att uttala dig. Du klarade inte ens att driva ett elbolag på rätt sida av lagen. Man behöver knappast vara hjärnkirurg för att klara det.

Mikael Styrman sa...

Nu är det ju faktiskt så, att det finns ingenting kvar av pengarna som många har investerat. De har Bengt Niska & Co låtit maffian ta.

Och nu vill Bengt Niska & Co med sina Ku-Klux-Klan-möten att maffian ska få ta ännu mer pengar och att de som satsat hittills ska tvingas avstå från sitt ägande. Men de flesta har ju faktiskt satsat av kommersiella skäl. Inte för att göra Pajala till någon sorts Riks-socialfall.

I decennier har den politiska organiserade brottsligheten gjort vad de kan för att stjäla vårt företag. Bland annat genom att hela tiden ändra lagen, eller ändra tolkningen av den för att vi alltid skulle hamna fel i förhållande till lagen. När inte det heller hjälpte struntade man i lagen – som partivännerna gjorde i Tyskland före kriget. Ytterst få av de som försökt komma åt oss har haft några hjärnor att skryta med. Så Du har rätt. En hjärnkirurg skulle inte varit till stor hjälp. Han skulle gått ganska sysslolös.

Och gruvan kommer att läggas ned om den inte sköts ordentligt. Det är det jag har sagt. Frågan är för viktig för att få vara enbart pajaserier.