lördag 25 maj 2013

Fortums giftfabrik

.
Lokaltidningen Mitt i Söderort, Farsta Sköndal, skrev tisdagen den 21 maj 2013 om problemen vid Fortums värmeverk Högdalenverket. Där har minst 44 personer drabbats av hälsobesvär. I artikeln kan vi läsa att alla som insjuknat arbetat vid pannorna fyra och sex, i vilka industriavfall eldas.

”Högdalenverket har sedan en tid importerat sopor från Skottland och Norge. Och förra året importerades sopor från Neapel i Italien.”

Fortum tar stickprover på allt avfall som kommer till anläggningen. Cirka sju procent av hela årsflödet gås igenom.

Konfronterad med frågan ”är det inte konstigt att folk blir sjuka trots att de har skyddsmask?” svarar någon, icke namngiven:

”- Vi undersöker hur det kan komma sig. Vi djupintervjuar dem som drabbas med frågor om var de har arbetat och om de har använt utrustning hela tiden.”

Så då vet vi det. När Sverige förvandlas till en sopstation för maffians förorenade industriavfall förringas frågan till en fråga om personalen använt skyddsmask hela tiden eller ej.

Det har länge varit känt att maffian sänker ”spökskepp” med miljöfarligt avfall, radioaktivt och annat, i Medelhavet. När nu Sverige tagit på sig att fungera som maffians sopstation föder det måhända ett litet hopp om att åtminstone nedsmutsningen av Medelhavet minskat...

Jag har nog någon gång framfört liknande tidigare och jag vill påminna om att jag, mot bakgrund av den stora hänsynslöshet som numera tillåts prägla många verksamheter i Sverige, tror att enda sättet att vara någotsånär säker på sopförbränningens ofarlighet är att leda avgaserna genom Fortums huvudkontor. Jag inser att det aldrig kommer att ske. Och därav kan vi sluta oss till att förbränning av industriavfall på maffians uppdrag aldrig kommer att ske utan att kantas av människor som blir sjuka och får sina, och kanske även sina barns, liv ödelagda.

Hur långt bort i framtiden ligger en svensk motsvarighet till Seveso-skandalen?

Stockholm lördagen den 25 maj 2013
Mikael Styrman
.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Sverige borde agera som Texas i avfallsfrågan.

dvs. förkasta vanligt skit och bara ta emot värdefullt kärnavfall mot en rund slant som sedan kommer att bli ännu värdefullare bränsle till kärnreaktorer om några år när forskningen om återvinning av förbrukat kärnbränsle går till produktion.

På så vis kan vi både bli rika, rikare och även bibehålla kompetensen kärnfysiker.

;)

Vad gäller avfallet från andra länder så borde ju var och en fatta att stickprovskontroller om 7% inte funkar för fallet att någon vill leverera smutsigare sopor än deklarerat. Fast det låter ju bra med 7%, trots allt kontrolleras bara laster till skurkstater under svåraste FN-embargo till 1%.

Vi är 7 gånger hårdare som soporna än mot Saddam och alla andra skurkar, låter bra eller hur?

Mikael Styrman sa...

Intressanta funderingar.

Jag är rädd för att den osminkade innebörden av detta är,
att 93% av Neapelmaffians, och andra maffiors, gifttransporter, rent statistiskt, rinner igenom "gratis" eller till standardpris.

I 7% av fallen riskerar man att behöva muta provtagningen på någon nivå. Men eftersom vi är i Sverige, det enda land som förhärligar och hyllar dumheten, blir det nog inte dyrt. I enklare fall räcker det nog med att påminna om att man är en god leverantör som Fortum "tjänar mycket pengar på". Under alla förhållanden blir det säkert mycket billigt jämfört med maffians och industrins alternativkostnad.

- Det konstiga är inte att 44 st Fortum-anställda vid Högdalenverket är sjuka. Om man, trots att det är allom bekant vad som pågår i Neapel, tar emot sopor och industriavfall därifrån och dessutom med slapp kontroll, har man anledning att glädja sig åt att de inte alla är döda. Har de blivit exponerade för kontaminerat avfall som maffian levererat kan det lika gärna sluta så. Och möjligen kan många fler bli sjuka. Men det kanske många är - inte bara vid Högdalenverket - utan att förstå varför. Och med manipulerade offentliga uppgifter förstår man inte heller att söka rätt förklaring.

Anonym sa...

Har man kännedom om hur kontrollen går till ungefär så behöver man inte muta för att komma igenom, särskilt inte när det bara är 7% urval.

Italienarna har varit gnälliga sedan Sverige-Danmark 2-2 i EM.