onsdag 1 maj 2013

Försvarets kuppberedskap

.
Den senaste tiden har det "stormat" i media om att försvarets beredskap visade sig bestå av två (2) JAS-plan, på backen, relativt startklara, dagtid, vardagar. Frågan var om hur allvarlig "försummelse" det eventuellt var av försvaret att inte vara uppe och flyga samtidigt som ryssarna övade.

En fråga som bör ställas är: Vad spelar det för roll om Sverige går upp med två JAS-plan?
Eller med fyra eller sex för den delen?

En annan fråga som bör ställas är: Varför skulle försvaret fungera, i ett land där snart ingenting annat fungerar? Försvarets prestation speglar ju förmodligen bara det samhälle det är en del av. Ett samhälle där grova brottslingar går in och ut som det behagar dem, med det politiska systemets, byråkratins och "rättsväsendets" benägna bistånd, och hämtar ut tusentals miljoner per gång från statskassan, till än det ena och än det andra lallandet.

Mot bakgrund av hur mycket pengar den organiserade krigsbrottsligheten plockar skattebetalarna på känns väl utbytet ganska futtigt. Och lite störande var det väl med en offentlig debatt i frågan nu, när man vill plocka skattebetalarna på tusentals miljoner igen, till fler eller nyare JAS-plan.

En tredje fråga som bör ställas är: Vad spelar det för roll om försvaret går upp med ett eller flera plan om våra styrande sköter landet så, att folket inser, att oavsett vem som angriper så blir det bättre? Jag vill inte påstå att det är så än, men det närmar sig med stora kliv. Och åtminstone om Finland anfaller blir det bättre. Vi kan då förvänta oss att skolorna börjar fungera. Och förmodligen skulle det leda till att försvaret skulle fungera bättre - för mindre pengar. Försvarsanslagen skulle i högre grad gå till försvar än till banksters och andra brottslingar vars akterkastell våra styrande omhuldar för gemensam tillfredsställelse.

Och vi kan ju inte bara hålla oss med ett försvar för att Carl Bildt ska ha ett land att representera när han sitter på NATO-middagar och övar sig att vara lojal - fast med fel land?

Övertorneå onsdagen den 1 maj 2013
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: