onsdag 1 maj 2013

Den moderna tidens möjligheter

.
I år har det gått 44 år sedan amerikanerna åkte till månen, åkte runt månen, landade där och åkte hem igen, som jag tror att Hasse & Tage brukade uttrycka det. Även Inez Usman gjorde uttrycket till sitt när skattebetalarnas miljarder försvann in i Hallandsåsen för att aldrig komma åter.

Förr, när någon utvandrade till Amerika, kunde man vara ganska säker på att aldrig se personen igen. Idag, en mansålder senare, kan man, på många ställen, sitta vid kaffeelden i skogen och prata med amerikautvandrare i en telefon inte större än ett cigarettpaket - med rörliga bilder dessutom.

Och i de små tekniska underverken ryms allehanda tekniska hjälpmedel som vi kan ha nytta av när vi reser: databank, mail, sms, navigation, söktjänster, betalningstjänster, ja allt vad vi kan behöva.

När amerikanerna åkte till månen kunde man inte vara säker på att det skulle fungera. Det var första gången och tekniken var aldrig förr prövad fullt ut.

Idag är det annorlunda. Tekniken är utprövad, teleoperatörerna är granskade, reglerade och licensierade och driver verksamheter som genererar tusentals miljoner kronor årligen i vinst - per företag. Idag vet vi precis vad som ska hända när vi använder den fantastiska resurs till allas nytta som mobiltelefoner och surfplattor är.

När vi åker utomlands, exempelvis till någon större metropol, och sätter oss på tåget in till city, tar vi fram det lilla underverket för att bestämma bästa vägen till hotellet. Och där finns allt som vi kan behöva, i den lilla apparaten i vår hand. Och den slutar inte fungera förrän vi nästan är inne i stan och nästan hunnit ta reda på vart vi ska. Men då är taket för utlandssurf nått. Men det är inte hopplöst för det. Vi kan köpa till mer till ockerpriser eller häva spärren helt och riskera oavsiktliga fyrahundratusenkronorsräkningar.

Det känns inte som någon odelad framgång för det politiska systemet att detta lilla underverk till människans fromma istället används som ett gissel, som ett utpressningsinstrument. Och det känns inte bra att urvalskriterierna för vilka som ska få tjäna pengar på att tillhandahålla tjänsterna fungerar så illa att rättigheterna går till företag som är så illa orienterade i tid och rum att man inte inser att man kan tjäna mycket pengar utan att bli sina kunders fiende.

Övertorneå måndagen den 29 april 2013
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: