söndag 24 mars 2013

Stubinen är tänd

.

I Europa, och kanske även i USA, med sina av politiker och finansfolk sönderkörda och skuldtyngda ekonomier, väntar ännu tillväxtorienterade politiker på att Kina ska dra lasset. Kina ska hjälpa resten av världen ur recessionen och skuldfällan. Men hurdana är Kinas förutsättningar för att göra det egentligen?

CBS 60 Minutes erfarna journalister gör ofta bra och djuplodande nyhetsreportage som tränger igenom den glättade ytan, som fångar många av deras mer oerfarna kollegor. För en tid sedan gjorde de några reportage från Kina. Enligt deras reportage skiljer sig inte Kinas situation av idag särskilt mycket från den i USA, omedelbart före finanskrisens utbrott 2008.

Vi brukar skoja, med ett stick av sanning i, om att när Kreti och Pleti blir aktieexperter gäller det att passa sig. På motsvarande sätt visade finanskrisen 2008, att när Kreti och Pleti blir fastighetsspekulanter brister snart fastighetsbubblan.

I USA 2008 hade utvecklats en ganska absurd situation, innebärande att människor, som inte alls till professionen sysslade med fastigheter, lånade pengar och köpte på sig hus och insatslägenheter, i förvissning om att de skulle stiga i värde. Att det inte var någon bra idé visade finanskrisen.

Av 60 Minutes reportage framgår inte i vilken utsträckning kineserna spelar bort egna besparingar och i vad mån de lånat och spekulerat. Ingetdera är väl särskilt bra, men det senare är väl ännu sämre än det föregående. Mot bakgrund av att Europas och USA:s ledande krutuppfinnare ägnat åtminstone de senaste fem åren åt att översvämma marknaden med allt mer värdelösa låtsaspengar vore det mer än konstigt, om inte även kineserna spelat bort lånade pengar.

Några skillnader kan noteras i förhållande till situationen i USA, och de utfaller inte till Kinas fördel:

- Kineserna är många gånger fler än jänkarna var när det small.
- Kineserna är mycket, mycket fattigare.
- Kineserna har mycket svåra miljöproblem som de inte ens i goda tider kan hantera.
- Kina plågas av svår korruption.
- Kina består av ett antal kuvade och förtryckta folkslag.

Min far Gösta brukade kalla förbränningsmotorer för explosionsmotorer, vilket en bekant till honom, Svante Andén, invände bestämt emot. Han hade för sin del lärt sig under sin utbildning, att eftersom motorerna inte förstördes av explosionerna var det mer rätt att kalla dem repetitionsmotorer. Det förtjänar att ihågkommas nu när våra politiker- och finanspsykopater vill utnämna Kina till världens motor, att det kanske inte är en repetitionsmotor. Det kanske är en explosionsmotor - av engångstyp. Och att stubinen är tänd visar 60 Minutes reportage!

Vi vet bara inte när stubinen är tänd, hur lång den är och hur fort den brinner. Men den som lever kommer att få svar.

Den som vill se inslagen, vilka varmt rekommenderas, kan klicka här och här.

Övertorneå söndagen den 24 mars 2013
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: