torsdag 7 mars 2013

Strålningsmyndigheten?

.
SvT:s nyheter rapporterade igår om Greenpeace svårigheter att få ut material som talar om vilka bedömningar Strålsäkerhetsmyndigheten gjort beträffande risken för en eller flera härdsmältor i svenska kärnkraftverk.

Men Strålsäkerhetsmyndigheten vägrar. Chefsjuristen säger i TV - mellan raderna - att det förmodligen mest avgörande för människornas förutsättningar att leva sina liv och idka sina näringar inte angår dem.

Man säger vidare att man har höjt sin säkerhetsprofil och av säkerhetsskäl inte lämnar ut sådana uppgifter. Men det är naturligtvis bara skamlöst bullshit. Strålsäkerhetsmyndigheten har sänkt sin säkerhetsambition men höjt sin mörkläggningsambition. Bakgrunden är, förutom kärnkraftoperatörernas och samhällets av Greenpeace demonstrerade totala oförmåga att skydda kärnkraftverken, att risken för en eller flera härdsmältor har mångfaldigats genom att politikens psykopater för egen snöd vinnings skull har tillåtit att våra svenska kärnkraftverk "trimmas". Att trimma kärnkraft innebär att minska säkerhetsmarginalen vid en störning och därmed ökas risken för en härdsmälta. Den relativa förändringen torde innebära ett mångfaldigande av risken.

Eftersom Strålsäkerhetsmyndigheten så tydligt upphört att verka för allmänhetens säkerhet i förhållande till strålningsrisker kanske man ska steget fullt ut och byta namn?

"Strålningsmyndigheten" skulle bättre beskriva såväl de värderingar som numera styr myndighetens arbete som de åtgärder den vidtar. En slogan kunde vara:

"Strålningsmyndigheten - för svenskarnas bestrålning under ordnade former."

Övertorneå torsdagen den 7 mars 2013
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Anonym sa...


bra film

http://www.youtube.com/watch?gl=US&client=mv-google&hl=en&v=_T-F_zfoDqI&feature=youtu

Mikael Styrman sa...

Mycket intressant.