måndag 4 mars 2013

Bara maffiabollar på toppmöten

.
EU-politikern Maria Corazza-Bildt har varit ute i tidningarna och förklarat att man bör märka om det felmärkta köttet och äta upp det. Ja, inte hon själv förstås, men de fattiga bör äta upp det.

"Hästkött är en delikatess för somliga och fullt ätbar mat", säger fru Corazza-Bildt i SvD den 27 februari 2013. Och så är det nog - med prima hästkött. Med hästkött som är avsett att bli människoföda. Så är det inte nödvändigtvis med de söndermedicinerade kadaver, avsedda för andra ändamål, som hamnat i maten för att det är billigare att låta intet ont anande människor äta upp det, än att låta destruera det.

Det förefaller ytterst osannolikt, att fru Corazza-Bildt kan veta om hästköttet i olika maträtter är ätbart eller inte. Särskilt som tillverkarna själva inte vet om det finns häst eller inte och vem som över huvud taget finns i deras maffiabollar eller varifrån köttet kommer och från vem. Men det är tillräckligt bra för de fattiga att äta tycker fru Corazza-Bildt, tyngd av ansvaret att komma till rätta med det för henne betydligt allvarligare problemet med matsvinnet.

Har man inte kommit närmare köket och livsmedelshanteringen än flitigt studerande av restauranternas menyer är det inte säkert att man är auktoritet på livsmedelshanteringens område. Dessa inkompetenta och aningslösa uttalanden leder närmast tankarna till det famösa uttalandet om att de fattiga kan äta kakor i brist på bröd, som Marie Antoinette med rätt eller orätt för evigt förknippas med.

Fru Corazza-Bildt påminner oss med sina uttalanden om vilken skrämmande brist på insikt och kompetens som kännetecknar många politiker. Men varför ska de fattiga äta mat som kan vara farlig därför att politikerna byggt upp ett regelverk och ett bidragssystem som gynnar maffiametoder inom livsmedelshanteringen?

Vore det inte bättre att de som byggt upp och gynnar det nuvarande skumrasksystemet inom livsmedelshanteringen äter upp det förmodade "hästköttet" själva?

I rådande dyrtider, med skuldsatta nationer, delstater, städer och kommuner, med plundrade pensionsfonder, med överavlönade och välgödda politiker som vill att andra ska dra åt svångremmen kan väl politikerna gå före och visa gott exempel. Jag stöder fru Corazza-Bildts förslag om att märka om maten. Den kan lämpligen märkas

"Mamma Corazza-Bildts förmodade hästköttbullar"

och bör ersätta all annan mat på de europeiska toppmötena tills skuldproblematiken är avklarad.

Det behöver inte ens bli enformigt. Temat kan varieras in i det oändliga. Man kan exempelvis servera förmodade hästköttbullar i rödvinssås, förmodade hästköttbullar med bearnaissås, flamberade förmodade hästköttbullar, förmodade svenska hästköttbullar i brunsås osv. Fast i sanningens namn blir det nog mer komplicerat.  Det måste nog heta exempelvis förmodade hästköttbullar med sås av rödvinstyp osv. För med rådande system inom livsmedelshanteringen är det långt ifrån klarlagt om en rödvinssås verkligen är en rödvinssås.

Demokratin har många fördelar. Tyvärr har den också nackdelen att den tenderar att släppa fram påfallande egoistiskt, hänsynslöst och inkompetent folk till beslutande ställning. Däri döljer sig en stor del av förklaringen till köttskandalen.

Övertorneå måndagen den 4 mars 2013
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: