torsdag 14 februari 2013

Vem paniksålde - egentligen?

.
Massmedia granskar makthavare enligt "Den Svenska Modellen" - i dess i Norrbotten förädlade form.

Idag smög bevakningen, och den "grävande" journalistiken som aldrig kom upp ur startblocken, gällande Northland ut genom bakdörren från Norrbottens-Kurirens och NSD:s websidor. Två olika tidningar, två olika namn, två olika läsekretsar men EN ägare och i allt väsentligt EN och samma aktör.

Troligen betyder det, att fortsatt granskning av bedrägerierna inte är på tapeten. Säkert till viss del beroende på den framskjutna och aktiva roll som massmedia själva spelat när sparare skinnats - dels direkt i egenskap av aktieägare och dels indirekt i egenskap av pensionssparare och skattebetalare.

Vi får nog aldrig veta vilka ägare det var som paniksålde de där ödesdigra dagarna i slutet av januari när bedrägeriet avslöjades och Northland-aktiens värde föll 90%

I media har påståtts att det var småspararna som sålde. Kanske var det så. Men kanske var det istället olika offentliga organisationer som inte alls ska spekulera i gruvaktier som förstod att deras spekulation riskerade att avslöjas och därför paniksålde. Sådana aktieägare som Älvsbyhus köpta besiktningsman, Jens Sundström, Fp, var ute för att skydda genom sitt skandalösa försök att övertyga spararna att det skulle vara ädelt att köpa Northland-aktier på börsen av andra lurade sparare.

Den svaga granskningen sätter fingret på en öm punkt i vårt samhälle. Vem ska granska makthavare, myndigheter, politiker och bedragare när den tredje statsmakten gör gemensam sak med dem som de är satta att granska och själva intalar sig att de granskar?

Göteborg torsdagen den 14 februari 2013
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra inlägg,
Blir det något UG "Hur man tjäl ett elbolag" Något måste ske så ni får upprättelse.

Anonym sa...

Sista stycket pudelns kärna. Apropå granskning- Vattenfalls förvärv av Nuon. Har kostat 10 000 kr (hittills) per skattebetalare o politikerna pekar på varann. Vart fanns granskningen? Medias roll? Skulle vara intressant att få ta del av din infallsvinkel även i denna soppa. Med vänlig hälsning