söndag 10 februari 2013

Kejsaren av Kina

.
Kejsaren av Kina

Nu är det klart.

- Kejsaren av Kina kommer till Kaunisvaara!

Det har länge varit känt att Kejsaren är en engagerad internetsurfare och en modern härskare som är mån om vad som sägs om hans land på nätet. Enligt vanligtvis välinformerad källa nära Northland upptäckte kejsaren för en tid sedan väldigt mycket positiva nyheter om hans land, skrivna i ett litet exotiskt land, långt upp i norr, på andra sidan jordklotet. Ett land som Kejsaren aldrig hade hört talas om.

Många av dem fanns i Norrbottens-Kuriren, Norrländska Socialdemokraten och Haparandabladet samt i TV och Radio - i redaktionell text men inte minst i anonyma kommentarer till artiklar. Så sträck på Er, ladies and gentlemen av den norrbottniska pressen. Nu är det känt. Kejsaren av Kina läser Er. Åtminstone det som slipper igenom den ekonomisk-politiska censuren.

Frågan väckte kejsarens nyfikenhet och han vände sig till sina generaler. Och ja, de var bekanta med det lilla landet som var en känd leverantör av vapen med vilka man på ett utmärkt sätt kunde skydda folket mot sig självt.

Först trodde inte Kejsaren att järnmalmen i Kaunisvaara kunde vara något för honom och hans rike. Järnmalm fanns det trots allt gott om, även på mycket närmare håll. I världen producerades 2 500 miljoner ton järnmalm varje år. Och malmen i Kaunisvaara, Sahavaara och Tapuli, beräknades av Northland själva till 165 miljoner ton totalt. Det vill säga endast 6,7% av vad som produceras i världen på ett enda år. Eller utslaget på en 30-årig brytningstid 2,2 promille, eller 2,2 tusendelar av den årliga produktionen.

Men sen varseblev kejsaren uppgifterna om vilken ovanligt fin malm det fanns i Kaunisvaara. Den var så fin att den nästan var värdefullare än det renaste guld. Kejsaren utfärdade genast ett dekret som innebar att malmen i Kaunisvaara inte får användas till andra ändamål än kulor att kväsa terroristuppror med samt tillverkning av saxar och kammar, med vilka det endast skulle vara tillåtet att sköta håret åt den kejserliga familjen samt de allra förnämsta hovmarskalkarna och hovdamerna.

Det var då kejsaren bestämde sig för att personligen åka till Kaunisvaara för att dränka lokalbefolkningen i guld och diamanter som tack för att de hade tagit upp den fina malmen åt honom.

Kejsarens näktergal
- Jag ska ta näktergalen med mig. Den behöver komma ut och resa. Den blir nog en mega-attraktion i det norrbottniska skogslandet. I kommunerna utan sevärdheter. Ja, eller kommunerna utan sevärdheter fram tills nu. Där har de förstås redan hört många visor, framför allt valser. Men inga så vackra som min näktergals sång.

Banne mig, om jag inte gör två flugor på smällen och stannar till i Köpenhamn och låter sy mig en ny kostym också på samma resa.


Falun den 10 februari 2013
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: