tisdag 26 februari 2013

Gåtan bakom de enstegstätade fasaderna

.


Först konfronterad med katastrofen med de enstegstätade fasaderna, och framför allt omfattningen av katastrofen, var gåtan påtaglig. Hur kunde så många ha gjort så fel och i så stor omfattning och dessutom mot så grundläggande byggnadsteknisk kunskap? Mot något av det första man får lära sig när man får börja assistera vid fastighetsrenoveringar? Ca 160.000 fundamentalt felbyggda bostäder - uppgifterna om antalet varierar. Skador som kan uppgå till så mycket som 150 miljarder kronor - om det vill sig illa. Etthundrafemtiotusenmiljoner kronor!
- En katastrof för folkhushållet.

Men efter några dagar fick jag förklaringen i en insiktsfull kommentar i Ny Teknik.

Myresjö har ju tidigare ägts av Skanska. Och när det har börjat osa katt skyndar Skanska sig att sälja Myresjöhus. När jag fick veta det föll plötsligt alla pusselbitar på plats.

Vad annat är att vänta än en katastrof, med den svenska modellen. Den svenska modellen i byggsammanhang är att knappt ett enda offentligt bygge genomförs utan svart arbetskraft, utan inblandning av tung kriminalitet, utan att politiker och offentliga tjänstemän är med och skor sig, samtidigt som rättsväsendet är dresserat att titta bort.

Det är den politiska nomenklaturans delaktighet som är den gordiska knuten. Det är den som håller rättsväsendet borta.

Och det är den som får skatteverket att för syns skull, för den allmänna skattemoralens skull, jävlas med lite småskuttar på byggena. Men det är också nomenklaturans delaktighet som får skatteverket att göra halt när de kommer högre än småskuttarnas nivå. Och det är samma delaktighet som fostrar storbyggindustrin att de får göra vad de vill. Systemet skyddar dem.

Sett i backspegeln kunde det inte gärna ha slutat på något annat sätt. Snarare var frågan istället var, när och hur katastrofen skulle komma. Och i så fall kanske frågan nu är vilken katastrof som är nästa som en skolat egennyttig, ansvarslös och till stora delar kriminell storbyggindustri kommer att ställa till med? Jag fruktar att den famösa Rhoca-Gil skandalen i Hallandsåsen inte ens är förnamnet på vad som komma skall. Med en byggindustri som fungerar som en fullskalig ansvarsbefriad kemikalisk experimentverkstad som går all-in med folkhälsan och nationalekonomin som insats kan vad som helst hända.

Att korruptionen i de politiska partierna, och i högre tjänstemannalager, ger oss dyra bostäder - det förstår nog de flesta. Att det också är orsaken till den konstanta bostadsbristen och till att det inte byggs bostäder som människorna har råd med, är kanske inte lika uppenbart? Och till dessa grava olägenheter ska läggas att korruptionen även kan ge oss farliga bostäder. Redan har vi sett nybyggda hus rasa samman före inflyttning, bara för att ta ett exempel. Den som såg "Skyskrapan Brinner" på 1970-talet, och minns den, kan kanske dra slutsatser om vad som kan vara att vänta.

Det här börjar påminna nog så mycket om Roms nedgång och fall - Den antika stadsstaten som gick under i gränslöshet, oduglighet och korruption. Men vi har Roms facit att navigera efter.  Måste vi upprepa alla deras misstag?

Stockholm lördagen den 23 februari 2013
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

aktuellt ämne att skriva om

http://www.di.se/artiklar/2013/2/27/vattenfalls-nya-miljardfiasko/

Anonym sa...

Ja du är nog sanningen på spåret,Peab,Skånska,Fortum,Vattenfall medflera är nog oftast en garant för oegentligheter. Läs gärna även cornucopia?-bloggen vad han skriver om dessa fuskbyggen/Jonas.