onsdag 6 februari 2013

Ett gruvligt rosornas krig?

.

Ingen ros utan törnen
Alla kan vi se hur politikens tiotaggare är noga med sin framtoning och sin pondus i media.

När Northland-debaclet briserade i media i torsdags för två veckor sedan saknade frågan just därför, mitt i bedrövelsen, inte komiska poänger.

Landshövding Österberg hade just innan uttalat sig om optimismen i Pajala vilket uttalande naturligtvis röjde en häpnadsväckande brist på insikt om verkliga förhållanden.

Men priset tog naturligtvis den nationalsocialdemokratiska ledaren, Stefan Löfven.  Han lyckades med konststycket, att samma dag som Northland-aktien rasade med nästan 90% av sitt värde, befinna sig på medias sidor i stort uppslagna artiklar och med en näve Kaunisvaara-malm under näsan uttala: Det luktar pengar!

Det förefaller onekligen som om de nationalsocialdemokratiska ledarna numera i hög grad saknar kontakt med verkligheten. Fjärran tycks den tid vara då en nationalsocialdemokratisk pamp tack vare IB visste allt om alla.

Den observante betraktaren finner, att Sven-Erik Bucht, som tidigare sugit sig fast i frontlinsen på medias kameror, likt en geckoödla, så fort någon så mycket som andats om Kaunisvaara-gruvan, numera lyser med samma frånvaro som pengar i Northlands kassakista.

Det har naturligtvis ibland sina positiva effekter att ha en demimond som är regeringens gruvsamordnare. Kunskap är makt heter det ju. Och en känd härskarteknik kallas ju inte för inte "undanhållande av information".

Sen är det ju en annan sak, att åtminstone jag trodde att Sven-Erik Bucht, Sven-Erik Österberg och Stefan Löfven spelade i samma lag. Men i dessa tider då Europol gått ut med att minst 380 europeiska fotbollsmatcher misstänks ha varit riggade kan man väl inte lita på någonting?

Kanske dags för Sven-Erik Bucht att hålla ett av sina vanliga maranatamöten så att den tryckta stämningen i Pajala kan lättas upp lite. Om han föreläser på regeringens gruvsamordnares uppdrag blir det säkert både lukrativt och festligt.

Övertorneå onsdagen den 6 februari 2013
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det kanske är ett kombinerat politiskt & ekonomiskt & könskrig vi ser nuförtiden i massmedia?

Verkar lite mysko däremot att Annie Lööf och Bucht spelar i samma lag för att få Löfvén i dålig dager, för givetvis visste alla att det skulle tillkomma kostnader i Northland, kostnader som aktieägarna eller långivare skulle få ta fram. Frågan var förstås när detta skulle kunggöras så att även vanligt folk fick ta del av den uppenbara informationen. [se Northlands årsredovisning 2011 tex.].

Som dagens slutklämma så kan man väl säga att det är lite svårt att förstå det politiskt positiva för Annie Lööf och C i att Lugnet tillsätts som gruvsamordnare. Under normala omständigheter så hade givetvis process inletts mot Lugnet för att åtminstone krympa avgångsvederlaget till 3 månadslöner. Men kanske kanske kan det vara som så som insineras i DN idag... nämligen att den uppenbara konstellationen S+Sd (idag 47% i seriösa opinionsmätningar) ska motverkas med DN:s debattörers förslag M+Fp+Mp+Kd eller C då debattörerna antyder att C eller Kd kommer att åka ur riksdagen.

Givetvis har debattörerna som främsta intresse att tillse att högern torskar valet, även om Schenström troligtvis inte förstår detta. risken med debattörernas förslag är förstås just att C sannolikt åker ur riksdagen som ansvarigt för Mp politik samtidigt som M+Fp läcker till främst Sd och Kd framstår som omoralens medlöpare då tex. Mp politik direkt härrör från hippietidens motpoler till värdekonservativ liberalism och kristna värderingar.

Resultatet av att följa debattörernas råd är alltså precis det som de säger sig vilja stoppa. I övrigt sitter regeringen i guldsits pga. lagen som S klubbade igenom för att kunna regera med kommunisterna en gång i tiden utan att behöva avgå varenda gång kommunisterna satte sig på tvären vid rätt tidpunkt, nämligen rätten att sitta kvar som förlorande vallag ifall motsidan inte kunnat ena sig till ett majoritetsalternativ.

Frågan som återstår i svensk riksdag är då om Vänsterpartiet kan tänka sig att sitta regering med Sd och S varvid en majoritetsregering skapas (idag) och hur detta ska gå till... det enda som tyder på att något sådant skulle kunna vara fallet är diverse Vp skandaler på låg nivå där just flyktingar hamnat i skottgluggen på ganska traditionellt imperialistiskt liknande sätt.

Så man kan alltså anta att riksdagsspelet om dagens majoriet och morgondagens majoritet fortsätter. Vad som händer om Vp beslutar sig för att gilla Sd eller S+Sd går över 52& stabilt i opinionsmätningarna kan man bara föreställa sig men leken "hela havet stormar" kanske ger en vision av det.

Till slut:
Löfven kanske uppmanade till deltagande i nyemissionen med sitt "det luktar pengar"....

Mikael Styrman sa...

Ja, det var kanske ett krypterat budskap :-)