onsdag 23 januari 2013

Så sant som det var sagt



I gårdagens utgåva av Dagens Nyheter från nomenklaturan fanns en andraledare med rubriken "Teserna förblindar granskare". Ämnet var förstås Uppdrag Gransknings program om de forna frivilligorganisationerna som numera är något helt annat och mycket egennyttigare. Men enligt nomenklaturans språkrörs synsätt är de fortfarande frivilligorganisationer eftersom DN ännu omnämner dem som sådana i ledaren. Och helt fel är det kanske inte. Det kanske ännu finns en del gräsrötter som man kan lura att arbeta ideellt? Men det är förstås mycket långt ned i organisationen.

"Den makthavare som granskas kan aldrig vinna" skriver DN och menar att det beror på partiskhet hos granskaren. Och partiskhet hos granskaren är naturligtvis ett problem. Ett ännu större problem är att makthavarens vandel numera allt oftare utgör ett avgörande hinder för makthavarens seger. Utom i DN förstås. Där vinner alltid makthavare. Utom i ett speciellt undantagsfall: När DN får anfallsorder uppifrån. När makthavarens forna kompisar kastar denne till vargarna.

Den här metoden som DN använder sig av - att undvika att granska insamlingsparasiterna genom att istället granska granskaren påminner oss om ett kinesiskt ordspråk:

- När man pekar på månen tittar oduglingen på fingret.

Det är tur att DN finns. Hur skulle världen annars se ut? Kanske frivilligorganisationernas chefer skulle stanna hemma och jobba - ideellt - under Almedalsveckan, så att verksamheten skulle fungera - och det utan påhittad eller överdriven "barnfattigdom".

Mikael Styrman, Övertorneå
Anders Mansten, Nyköping
.

Inga kommentarer: