måndag 21 januari 2013

Negativ ränta


.

Den som inte amorterar kan låna mer och betala mer ränta. Den som amorterar och minskar sin skuld minskar också bankens omsättning, intäkter och resultat. Det är klart att det finns inflytelserika intressen som inte önskar några amorteringar - alla de oräknade som inte kan amortera i sin egen ekonomi.

Ingen ränta på lån, ingen amortering på skulder, pengar trycks och delas ut godtyckligt utan annan motprestation än att förbinda sig att förbruka dem. Kina ska "dra" världsekonomin - ett kina där fabriker kan brinna i tre timmar utan att någon märker det, för att luften redan är så förorenad. Ett kina där den ekonomiska statistiken är lika tillförlitligt som en väderprognos utläst i en renmage.

Vad finns det mer att göra, för att undergräva förtroendet för det monetära systemet och fullfölja assessineringen av världsekonomin?

Kanske man kan ta steget fullt ut och erbjuda negativ ränta? Alla som lånar och konsumerar för att "tillväxten" ska kunna komma igång får betalt med negativ ränta. Varför inte i kombination med bonus? Ju mer man lånar och ju fortare man spenderar "pengarna" desto mer bonus i form av högre negativ ränta. Det är ju i praktiken det system som vi redan har, även om det är nödtorftigt kamouflerat. Och ett system med allt högre "bonus" som belöning för ett allt ansvarslösare och allt samhällsskadligare beteende, måste väl tilltala de hel- och halvbrottslingar som snart har trängt undan alla ansvarstagande individer med integritet, från våra viktigaste ekonomiska och finansiella institutioner?

Övertorneå söndagen den 20 januari 2013
Mikael Styrman


2 kommentarer:

Anonym sa...

Denna post går att läsa. Bra!
Men vad är det för fel på de nedanstående inläggen? De går inte att läsa eftersom bruna murriga bakgrunden ligger kvar där texten är. Lite synd eftersom jag tittar in här emellanåt.
Rune

Mikael Styrman sa...

Hej Rune!
Tack för Ditt meddelande.

Se inlägget
"Tekniska problem på bloggen"
som just lagt ut.