söndag 16 december 2012

Var är granskningen?

.
I onsdags snöade det någon dm torr snö i Stockholm. I huvudsak ligger snön kvar fortfarande, där den föll, eller oftast vid vägkanten.

Det var inte onsdag den här veckan. Det var onsdag förra veckan. Dvs elva dagar sedan. Senast på torsdag morgon var det uppenbart att nästan ingenting som är beroende av snöröjning fungerar ordentligt längre.

Quiz 1: Typisk snötipp eller typisk Stockholmsinfart åtta dagar efter snöfallet?
För den som är ovetande om hur sådant här fungerar kan det ju se ut som ett underverk att snö över huvud taget kan fås undan. Men den som har hållit på lite med snöröjning vet ju att det har snöat i Sverige och Stockholm i tiotusentals år. I Stockholm kunde man hantera snön till och med när man bara hade spadar att tillgå. Nu kan man det inte trots att man har all världens tänkbara högproduktiva maskinella hjälpmedel till sitt förfogande. Det är som att staden bebos av två miljoner hjälplösa efterblivna som inte duger någonting till. Men så illa kan det väl ändå inte vara?

Det måste väl finnas en upphandlad snöröjning, och en plan för hur det ska gå till att få undan snön?

Så, varför får vi inte veta hur upphandlingen av snöröjningen ser ut i Stockholm? Det kan inte ta många minuter att gräva fram. Och inte heller många minuter att presentera. Varför dröjer då den journalistiska granskningen?

Jag tyckte jag såg en artikel med Ulla Hamilton om att snöröjarna bryter mot avtalet med Stockholms Stad tidigare idag, i Svenskan eller DN? Men den tycks i så fall vara bortstädad nu?

Men det påstås i andra artiklar att snöröjarna bryter mot avtalen. Så vad är det som de inte levererar men som de enligt avtal med kommunen ska leverera? Vilka resurser har kommunen avtalat om att ska finnas tillgängliga, till vilket pris och vad är det som inte har levererats?

Fram med uppgifterna nu, så att vi får se hur mycket snöröjningsresurser Stockholms politiker har knutit till staden?

Vad är förresten dyrare - snöröjningen eller NK-Expressen?

Quiz 2: Organiserad och systematisk snöröjning med advekvata redskap eller slumpens skördar?

Jag för min del tror nog att det har gått med snöröjningen i Stockholm som med snöröjningen i Neapel. Nya Maffian och Gamla Maffian har i broderlig sämja delat på pengarna, som de brukar göra.

Skillnaden mot Neapel är att där gör det inte så mycket om snöröjningen inte fungerar. I Stockholm däremot betyder det att alla drabbas av merarbete och merkostnader. Alla blir fattigare - utom maffian som blir rikare.

Ingen politiker bryr sig när upphandling av samhällsviktiga funktioner ska genomföras. När man ska dela på mutorna i samband med större byggen däremot är alla på hugget och tycker att det är roligt att vara med och axla sitt ansvar.

Odugliga pajasar eller odugliga kriminella pajasar?

- That’s the question, som Shakespeare skulle ha uttryckt det.

Övertorneå söndagen den 16 december 2012
Mikael Styrman
.

1 kommentar:

Anonym sa...

ett julbord på grand räcker t tjänstemänn idag...
plus ngn snaps!

sedan kan bdx kopiorna i sthlm bara
invänta faturorna!