fredag 14 december 2012

”Så där har vi alltid gjort”

.
Ungefär så tycks TeliaSonera-chefen Lars Nyberg mena och hantera penningtvätten i TeliaSonera som nu rullas upp av Uppdrag Granskning.

Och ingen domstol i det svenska brottsväsendet har någonsin funnit något fel i det. Lars Nyberg satsar på att det ännu är som på den gamla Sovjettiden i Sverige. Om man bara är tillräckligt stor, och har tillräckligt med hållhakar på folk, är det bara att tiga tills massmedia skamset viker undan. Beträffande Stockholms Tingsrätt förefaller Lars Nyberg ha gjort rätt bedömning så här långt. De är uppenbarligen livrädda för att fingra på Karimovs och Teliaskurkarnas ihopstulna medel.

Uzbekistans diktator Karimovs underhuggare har trätt in på scenen och ”bekräftar” att TeliaSonera ”visst inte” har mutat Karimov. Säkert kan de också intyga att man inte gemensamt har delat på TeliaSoneras pengar. Och kan de inte det har de väl inte kokat färdigt....?

Men det svenska brottsväsendet har fått tag i två mellanchefer på TeliaSonera som har så lite hållhakar på folk att man kan göra dem till ställföreträdande syndabockar för en tid. Som man gjorde med Skandiachefen Lars-Eric Petttersson för en tid sedan. Avled allmänhetens och medias uppmärksamhet genom att sätta åt någon ofarlig stackare medan de riktigt farliga skurkarna får smita ut bakvägen med brottsväsendets beskydd och utan en fläck på skjortan. Som på den gamla goda tiden.

Få se om media, mitt i det pågående moraset, ännu är beredda att spela med och skydda skurkarna eller om de denna gång har kraft att driva igenom ett räfst- och rättarting.

Övertorneå den 14 december 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: