fredag 14 december 2012

Privatisera apanaget

.
I Sverige har vi monarki, men bara till namnet. Egentligen har vi republik utan president. En republik där talmannen och statsministern övertagit kungens makt och vi därför inte behöver ha någon president.

Systemet är inte perfekt. Bland annat gör vår grundlag att statsministern i praktiken blir en diktator, om han är lagd åt det hållet. Den rådande ordningen har det goda med sig, att vi
slipper se de värsta egennyttiga makthungriga galenpannorna kämpa om presidentposten med några års mellanrum.

Till de sämre sidorna hör, att kungamakten i praktiken har privatiserats och förvandlats till en marknadsförare av varor. Inte till en marknadsförare av Sverige, eller ens svenska varor, utan till en marknadsförare reserverad för en begränsad och självinbjuden skara, vars produkter kungamakten exklusivt marknadsför, framför allt internationellt där kungen uppträder på "statsbesök" följd av denna lilla av noblessen bestående klubb.
Men Sverige, Sveriges folk och skattebetalare, som betalar alla kostnader för att hålla kung, hov och kungliga slott mm är inte synonymt med denna lilla svans. I andra länder, vars rättssystem och politik det offentliga Sverige gärna talar nedsättande om, skulle det ligga nära till hands att kalla dem maffia.

Därför vore det en rimligare ordning att kungens tjänster dels görs tillgängligare för landets små och medelstora företag. De som inte tillhör rester av det förgångna utan svarar för nytänkande, och som har potentialen att utvecklas till något som landet kan leva av i framtiden. Alla kostnader för att hålla kungahuset bör summeras för att på ett enkelt och transparent sätt fördelas och via fakturering tas ut från de företag som nyttiggör sig kungahusets tjänster.

Någon millimeterrättvisa får vi inte på detta sätt. En del "företag" och "finansmän" kommer även i fortsättningen att gå in och ut och hämta pengar på Rosenbad som om statskassan vore deras egen plånbok. Men ett litet steg på rätt väg skulle det vara.

Gulag-Kolmården måndagen den 12 november 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: