söndag 30 december 2012

Matfusket

 .

 
.
Det finns många sorters matfusk. Det felmärkta köttet diskuteras just nu. Fläskfilé injiceras med färgad vätska för att likna och kunna säljas som oxfilé.

Frågan var aktuell i början eller mitten av 1980-talet också. Då för att det hade avslöjats att det importerades stora mängder kött från mula till Sverige. Men det såldes ingen mula någonstans. Däremot såldes en hel del oxfilé.

I ett av SVT:s magasinsprogram, kanske just Magasinet, eller möjligen Kvällsöppet, lät, om jag nu minns rätt, Annika Hagström tre av Sveriges mera namnkunniga krögare provsmaka tre köttbitar varefter de skulle försöka tala om vad som var vad. Bland annat var Åke Söderkvist med, som då drev Waxholms Hotell. De andra minns jag inte riktigt, men möjligen kan Tore Wretman också ha varit med?

Att Åke Söderkvist var med minns jag för att han lyckades pricka in mulan rätt och särskilt för hans motivering. Mulan var, menade han, typiskt sett mörare och gav en smakligare anrättning än riktig oxfilé.

Jag försökte googla detta men det var ju långt före internettiden så det gick inte att hitta. Däremot finns det ju säkert att återupptäcka i TV:s arkiv.

Ganska snart föll frågan i glömska så vi har nog ätit både det ena och det andra sedan dess.

När vi besökte hemvisten för högre svenska statstjänstemäns och politikers italienska tvillingsjälar, Kampanien och dess huvudstad Neapel, fick vi veta att det exporterades många gånger mer äkta Buffelmozzarella från regionen än det var möjligt att tillverka. Och det var verkligen stor skillnad på den äkta Mozzarellan vi bjöds och det smuliga och smaklösa plagiat, gjord på komjölk, som säljs här som Buffelmozzarella.

En annan sorts fusk är den som den svenska livsmedelsindustrin ägnar sig åt. Prima kött exporteras till marknader där kunderna begriper något och kan tänka själva. Slamsor och slaktavfall pressas och klistras till ”kött” och säljs här, till priser som borde ge riktigt kött. Men det verkar slå tillbaka nu. De höga inhemska priserna på ”slaktavfall”, som livsmedelsindustrin anpassat sin kostym till, gör det möjligt för utländska producenter att konkurrera med riktigt kött, mot det svenska överbetalda slaktavfallet.

Men enda sättet att veta vad man äter, är nog att själv odla grödorna och föda upp djuren. Åtminstone verkar inte livsmedelsverkets ca 440 anställda ha inverkat på just den här frågan något nämnvärt, under de senaste 40 åren. Det kanske är samma festfokus på Livsmedelsverket som på Näringsdepartementet, Tillväxtverket och Säpo? Ibland får man onekligen känslan, att den största effekten som uppstår i samhället när man anställer folk i staten, blir att antalet öppet arbetslösa sjunker.

Övertorneå söndagen den 30 december 2012
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

ulf sa...

tack för i år mikael, du har som vanligt grävt i komposthögen och hittat både hel och halvruttna kadaver som psykopaterna lämnat efter sig....den fria människan är ett minne blott, om man har rent mjöl i påsen bestäms av någon av dessa korrupta idioter...när man skriver på detta vis , som jag nyss gjort, så ryser det stora flertalet av svenska folket, många goda människor, men rädda, rädda att förlora jobbet, rädda att få ett jobb, rädda för att bli avslöjade i all sin bräcklighet, rädda att bli sjuka, och allt annat som det finns att bli rädd för, dom känner en olust i sin livrädda uppenbarelse, det är just denna känsla som gör att allt kan fortgå i allt mer utnötta spår...ingen i detta land vill vara till besvär, alla tror att det bara är att foga sig, så blir det nog bättre, men som martin luter king sa i ett berömt tal "det är inte dårarna vi ska vara rädda för, det är dom goda men tysta"..det är defenitivt sämre i år en föregående när det gäller dom mänskliga rättigheterna, trots stora uppror i tex västafrika, där man inte längre orkade foga sig, men jag tror och hoppas på en vändning snart..att hollywoodkuliserna ska rasa en efter en och sanningen uppenbara sig, jag hoppas att du fortsätter med dina svavelosande kommentarer av sakernas tillstånd, jag hoppas du tycker om dig själv, det är nämligen förutsättningen för att kunna tycka om andra..många drar den helt felaktiga slutsatsen att människor som är illskna på saker och företeelser, är bittra och olyckliga...inget kan vara mer fel, vi lever antagligen ett betydligt rikare liv en dom flesta, framförallt ser vi på världen som den är och slipper sitta i buren utan att förstå det, som tomas di leva sjunger "
Så jag ser emellan fingrarna igen
Jag släcker alla lamporna och sen
Kommer alla tusen nålarna

Ja dom säger att det här är bra för oss
Vill du följa eller spikas på ett kors
För dom räknar alla dårarna

Vad är frihet? X4

Så du sitter fast i bruset varje dag
Och du låtsas att din plats i kön är bra
Snart kan vad som helst förföra dig

Det finns dom som flyger fria i sin bur
Det finns fria som är fångade som djur
När allt blir tyst kan ingen höra dig

Vad är frihet? X4

Åh jag önskar att du sprang in i mig
Att du sprang rakt in i mig
Åh vad jag önskar att du sprang in i mig
Att du sprang rakt in i mig
Åh vad jag önskar att du sprang in i mig
Att du sprang rakt in i mig

För hungern kan spåra mig
Och rädslan kan såra dig

Vad är frihet? X8

än en gång tack för i år mikael

Mikael Styrman sa...

Se mitt svar i bloggen Nådens år 2013.