fredag 14 december 2012

Helan & Halvan plogar snö


.
Jag anlände till Stockholm natten mot torsdag förra veckan. Då hade det kommit cirka 20 cm lätt snö i samband med hård blåst som satte ned sikten. Jag körde bil ned från Övertorneå. Fram till Söderhamn var det normalt, lite varierande, vinterföre.

Från Söderhamn blev det nedsatt sikt på grund av snöfall och snödrev. Mellan Gävle och Uppsala körde lastbilar och även personbilar i kolonn efter plogbilar :-)

För en tornedaling var det ganska fascinerande att åter få konfronteras med hur man i Stockholm lyckas förvandla plogning av snö till sådana exempellösa pajaskonster.

Istället för att ploga undan snön for man, på många ställen, i vanlig ordning, omkring och tryckte in de parkerade bilarna i och bakom en veritabel bergskedja av snö.

Efter sju dagar noterade jag i exempelvis Hökarängen där jag bodde, att all snö låg kvar i vallar på gatorna. Gatan som betjänade bostadsområdet jag bodde i, och som var enda vägen in i området, hade begränsats till en enda fil som trafiken i bägge riktningarna skulle samsas om. I rusningstid och liknande ledde det till köer från bägge håll om tio-femton bilar i vardera riktningen som behövde betydande tid för att bestämma sig för att någon måste backa, och vilka som måste backa. i Sverige kan man hantera detta utan stöd, om än med viss svårighet. I Mellanöstern kunde det ha utlöst ett inbördeskrig.

Bilar som inte har någonstans att ta vägen innan Helan & Halvan gör sitt jobb.

Efter sju dagar har översittarsamhällets idioter samlat sig till att gå runt och bötfälla de bilar som de i sin inkompetens har plogat fast fullständigt och därtill i samma inkompetens ställt utan alternativa parkeringsplatser. 650 kr per bil kostar det bilägarna att idioterna får skjuta över skulden för den egna oförmågan på bilägarna.

Ännu 8 dagar efter snöfallet går trafiken lindrigt sagt på kryckor och pensionärerna bryter benen på löpande band. Mer snö är att vänta.

Varför blir det så här när det snöar i Stockholm?

Det ska jag återkomma till i en annan blogg.

Här blir man också lappad, trots att man inte är i vägen och trots att Helan och Halvan på åtta dagar inte lyckats ploga vare sig vägar, trottoarer eller parkeringar.

Övertorneå fredagen den 14 december 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: