fredag 28 december 2012

Commedia dell’Borgström

.


Uppdaterad sön 30 dec 2012, kl 15:05.

Så utspelade sig nästa akt i folklustspelet ”Commedia dell’Borgström”. Och som brukligt är när det ska myglas i eller nära maktens boningar passar man på kring jul och nyår. När många är på semester och många andra - inte minst journalister och redaktörer - har alibi för att låtsas vara på semester, och därför kan vara ”ovetande”

- hoppsan...om jag bara hade vetat....

Som i Molières och andra skapares verk har säkert alla Commedia dell’Artes figurer varit med på advokatsamfundets väl regisserade möte - med den i förväg bestämda utgången. Enligt Wikipedia bör på mötet ha funnits, eller åtminstone ha omnämnts:

Den mest kände rollfiguren Harlekin.
Den söta Colombine - denna gång röstande för varning av Borgström. Vad annars med det förspel hon själv svarat för och som jag tidigare berättat om?
Pajazzo, en melankolisk clown med toppig hatt och vitsminkat ansikte.
Den pilske och snåla gubben Pantalone.
Soldatparodin Il Capitano.
Akademikern, matvraket och pratkvarnen Il Dottore.
Den trögtänkte tjänaren Zanni och betjänttjuven Brighella.

Figurerna styrs av primitiva drifter som sex, girighet och hunger säger Wikipedia vidare.

Jag skulle tro att de som bevittnat denna akt i folklustspelet känner igen vem som spelat vilken roll.

Men för advokatkåren och rättssäkerheten var detta allt annat än lustigt. Få yrkesmän har i ett kort tidsperspektiv så mycket att vinna på mygel och korruption som advokaterna. Och ännu färre har så mycket mer att förlora i det längre perspektivet än just advokatkåren. För som jag har påpekat tidigare, i ett korrumperat system behövs inga advokater. Där behövs bara pengar i det korta perspektivet och vapen och/eller soldater i det lite längre perspektivet.

Det är inte lätt att få någon trovärdighet i invändningar mot den urgröpning av rättssäkerheten som sker i våra myndigheter, domstolar, åklagarväsenden och poliskårer när advokaterna själva inte duger till bättre än så här. Allt annat än en uteslutning av Borgström är naturligtvis ett hån mot såväl advokater som rättssäkerhet.

Den svenska rättssäkerheten vann en stor ”framgång” på advokatsamfundets möte om Borgström. Fullt i klass med sjösättningen av Wasa, slaget vid Poltava, belägringen av Halden, Armfeldts marsch över fjället, försvaret av Sveaborg samt slaget vid Sävar.

Det finns väl inga belägg för att advokatsamfundet var inblandat i det uteblivna försvaret av Sveaborg, men annars uppvisar väl just den historiska händelsen en särskild släktskap med advokatsamfundets disciplinnämnds agerande.

Advokatsamfundet måste väl ha andra uppgifter än att skydda inkompetenta och kriminella advokater från efterräkningar? Det är väl knappast hederliga och kompetenta advokaters skyldighet att via sitt samfund hålla skurkaktiga kollegor med en försvarsbastion som skyddar dem från stämningar inför domstol och allmänt åtal?

Nog skulle jag, om jag vore advokat, ägna mer uppmärksamhet åt frågan om vem som ska företräda advokaterna i samfundet och dess disciplinnämnd.

- Undrar om de är stolta, de som deltog?

Övertorneå fredagen den 28 december 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: