söndag 30 december 2012

Åtalas för mord efter 39 år


Den 1973 mördade sångaren Victor Jara
 .
SVT Text-TV rapporterar att åtta män ska gripas misstänkta för mord, och medhjälp till mord, på den chilenske sångaren Viktor Jara som fick sina fingrar krossade och därefter dödades 1973.

Att grova brottslingar gömmer sig i staten, använder sitt inflytande över rättsväsendet till att blockera rättvisan och lagstiftar om de egna brottens preskription, är inte unikt för Chile. Det är dåligt att de inte har blivit dömda tidigare, men det är en bra signal till sådana brottslingar, även svenska, att de ännu 39 år efter sina brott inte kan känna sig trygga.

Det är åtminstone en liten gnutta hopp, om att morden på Cathrin da Costa, Cattis Falck, Lena Gräns, Carl Fredrik Algernon och alla mord som Christer van der Kwast och Claes Borgström, numera även med advokatsamfundets välsignelse, pådyvlade Thomas Quick ansvaret för, ska klaras upp och brottslingarna komma att ställas till svars för sina gärningar.

Det är en styggelse att det över huvud taget finns en ”lagstadgad” ansvarsfrihet för politiker och en preskriptionstid för brott begångna i offentlig tjänst. Ingen kan rimligen uppleva det som lagligt och moraliskt att brottslingar kan skydda sig själva från straff på sådant sätt.

Efter maffiastatens förstående sammanbrott bör denna ansvarsfrihet och preskriptionstid avvecklas - retroaktivt, och brottslingar i offentlig tjänst, åtminstone grova sådana, åtalas.

I princip borde grova korruptionsbrott i offentlig tjänst vara belagda med dödsstraff. Men eftersom det inte går att garantera att inte oskyldiga döms till dödsstraff bör det i praktiken innebära långa fängelsestraff. Naturligtvis i kombination med förverkande av förtjänsten utökat med ett brottsvinsttillägg som bör fastställas enligt samma principer som brottslingarna själva och deras medbrottslingar och kumpaner tillämpat gentemot befolkningen i form av skattetillägg.

Övertorneå söndagen den 30 december 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: