fredag 9 november 2012

Politikers pensioner


.
SVT Text-TV skrev i dag, söndagen den 4 november 2012:


Fakta: Politikers pensioner

Stella Fare var 44 år hon slutade som
borgarråd för stockholmspartiet 2002.
Hon har rätt till pension till 2023.
2011 fick hon över 420.000 kr. Hon kan
fem miljoner kr till. Idag är hon
landstingspolitiker  för  Folkpartiet.

Norrköpings förra kommunstyrelseordf.
Mattias Ottosson (s) är 41 och kan
pension till 2036. l fjol fick han
370.000 kr. Han kan ytterligare nio
miljoner kr.

Pelle Svensson, fd kommunalråd i
Haninge, är 46 och får pension fram
till 2031. Förra året fick han 560.000 kr.
Han kan över tio miljoner till .

---------------------------


Som SVT även påpekar en annan sida "ställs det inga krav i avtalen att de fd politikerna aktivt ska söka andra jobb.               Eftersom pensionspengarna blir mindre om man tjänar pengar arbete finns heller inget incitament att söka nya jobb."

Våra politiker har byggt upp ett trygghetssystem som har en röd tråd innebärande att "arbetslinjen" ska gälla. Man ska ha ett visst skydd, men inte sitta i orubbat bo utan att arbeta.

Politiker ska förvärva en god inkomst genom att utföra sitt uppdrag så, att väljarna vill välja om dem. De ska inte ha hög inkomst om väljarna ratat dem.

Rimligare än dagens system är väl att de, under en tid , garanteras ett skydd, innebärande ett genomsnitt av de fem årens inkomst som senast föregick det politiska uppdraget?

Politiker som missbrukat sin makt till att sko sig själva och detta omoraliska sätt tillförskansat sig förmåner som de nekat den övriga befolkningen bör vara återbeta lningsskyldiga. Det kan argumenteras för att de bör drabbas av fängelse enligt samma praxis som de själva ombesörjer att befolkningen låses in i vid skattebrott. Eftersom de inte heller invänder mot dubbelbestraffning bör de, förutom återbet alningsskyldighet OCH fängelse även drabbas av skattetillägg. Tand för tand, öga för öga ...

Finns det egentligen någon anledning varför dessa politiker som missbrukat sitt förtroende till att sko sig själva inte ska kallas för brottslingar?

Gulag-Kolmården söndagen den 4 november 2012
Mikael    Styrman
.

Inga kommentarer: