fredag 9 november 2012

Medeltiden vår framtid?


.
TV4:s Text-TV skrev i dag, söndagen den 4 november 2012:


Jordanskt Halloweenfirande angreps

Muslimska brödraskapet i Jordanien
fördömde lördagen en halloweenfest
som hölls i fredags ett kafé i
huvudstaden Amman. "Vi såg med avsmak
och skam igår natt homosexuella och
satanistiska ritualer i ett kafé i
Amman", meddelade gruppen i ett
uttalande där de krävde att
arrangörerna åtalas.

Kaféet angreps av "arga ungdomar som
försökte  hindra  halloweenfirandet"
enligt tidningen al-Ghad.

------------------------------------------


Religionen har alltid använts av de härskande klasserna till att förtrycka folket och hålla dem i okunnighet och skräck.

När man läser om detta i Jordanien är det svårt att låta bli att jämföra med Inkvisitionen som var den katolska kyrkans följeslagare och redskap, från medeltiden och nästan fram till våra dagar.

Inkvisitionen togs i bruk i kampen mot kättare , av den katolska kyrkans Tredje Lateransynod år 1179. Från 1184 infördes stiftsvisa inkvisitionsdomstolar. Från 1252 accepterades tortyr som rannsakningsmedel. Inkvisitionen höll Europas, och delvis världens, befolkning i skräck för tortyr och för att bland annat brännas bål, från 1200-talet långt in 1700-talet. l Portugal , som förmodligen var Europas religiösaste land avskaffades Inkvisitionen av regeringschefen, Markisen av Pombal, under andra hälften av 1750-talet, efter den stora jordbävningen som ödelade hela Lissabon. Han lyckades vända Inkvisitionens metoder mot dem själva genom att anklaga jesuitprästen Gabriel Malagrida för kätteri och sätt, efter prövning i en riggad domstol, honom hängd 1761. Malagrida hade i sin tur låtit tortera och bränna många andra bål i kampen för "det goda" och Inkvisitionen. l kyrkastaten avskaffades Inkvisitionen formellt 1870 men den hade upphört att verka långt tidiga re.

l många muslimska länder tillämpas Inkvisitionens metoder fortfarande, men av muslimska mörkermän. Exempelvis i Saudi-Arabien som den svenska regeringen förser med vapen. Tjuvar får armar och ben stympade, äktenskapsbrott lönas med stening till döds osv .

Det vara inbjudande , storsint , upplyst och alla sätt intellektuellt tilltalande att inbjuda islam "på lika villkor " till vårt sekulariserade samhälle . Men det går inte att vara säker vad det småningom leder till .

l USA kan vi se, bland annat i den i SVT häromdagen sända dokumentären "Pedofilernas natt", hur den "godhjärtade dumhetens byråkrati" i sin omsorg om människor ställer till det ett sätt som mycket påminner om Inkvisitionens metoder . Som vanligt är det kamouflerat av populistiska politiker och välvilliga byråkrater till omsorg om människor .


Befolkningen bombarderas med i huvudsak grundlös skräckpropaganda om hur godiset som deras barn får Halloween närmast notoriskt preparerats med gifter, rakblad osv att barnen i USA inte längre vågar fira Halloween .

Åttahundratusen  amerikaner , allt från grova sexbrottslingar till 17-åringar som haft sex med 15-åriga flickvänner , sextonåringar som tittat nakenbilder av jämnåriga  osv, läggs ut Internet i ett "sexualbrottslingsregister".  Många finns med där helt opåkallat , i decennier , andra livstid, och de trakasseras systematiskt av rättsbyråkratin . Det finns numera knappast ett bostadsområde som inte detta sätt försetts med egna "hot" , nästan alla med ett överflöd av sådana. Ändå påverkas inte barnens och människornas säkerhet av om en verklig eller inbillad sexualbrottsling bor i det ena eller det andra huset eftersom de ju inte är fastvuxna i marken . Och naturligtvis har ingens säkerhet ökats detta sätt. Däremot har oron, rädslan och skräcken blivit en ständigt närvarande livskamrat . Och människor blir, inte sällan efter blygsamma förseelser, utsatta för livslång förföljelse .

Det mesta tokigt som införs i USA, införs något senare i Sverige också. Det mesta som kommit till Sverige från USA införs ännu något senare även i Finland. Men först sedan man kunnat konstatera att det fungerade inte i Sverige heller .

Om man följer debatten kultursidorna och bland den självpåtaget upplysta men ofta påtagligt inbilska och okunniga kultureliten, känns det tyvärr väldigt möjligt att medeltiden är vår framtid. Antingen den klassiska

varianten som kommer med islams förtryckare eller den moderna varianten som kommer med USA:s förtryckare.  l värsta fall båda sorterna - samtidigt.

Härmed har jag inte tagit ställning till om idiotin är byråkratins och politikens ständiga följeslagare och vägvisare. Men mycket tyder onekligen att är fallet.

Gulag-Kolmården söndagen den 4 november 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: