lördag 27 oktober 2012

Islamotobi eller sunt förnuft?

.
l evärderliga tider har religionen använts av försigkomna psykopater till att kuva, utnyttja och plåga mindre försigkomna människor. Det har skett med eller utan samarbete med den mer "världsliga" makten. Kristendom och Islam hör inte till de oskyldigaste i sammanhanget. En lista över förtryck av människor som skett med stöd av religionen skulle bli ofattbart lång och ofattbart grym.

l Sverige har vi numera vridit oss ur den kristna religionens förtryck. Kristendomen finns för den som vill ägna sig åt den, men har inte längre möjlighet att förtrycka den som inte vill hänge sig åt den. Det är religionsfrihet.

Tyvärr har det religiösa förtrycket delvis ersatts av andra religioner: socialism, kommunism, fascism och nazism,, vilka samtliga delar vissa av de tidigare religionernas mörka sidor, såsom att vara till för de ledande skikten, inbillande den övriga befolkningen att religionen är osjälvisk och på så sätt rättvis eller står över sådan överväganden.

Nu, när vi i det närmaste befriat oss från religiöst fört ryck, kommer det människor hit i betydande antal från den islamska världen. En del flyr från religiöst förtryck, från tutande i lurar och ylande från torn, från tvingande krav på att ligga med pempan i vädret fem gånger per dag, från krav på att upphöra med all verksamhet under bönestunder , från kvinnoförtryck, från olika bestialiska metoder att dominera andra människor samt från medeltida metoder att under omänskliga former straffa och plåga andra människor.

Andra flyr inte från religionen men väl från förföljelse eller eljest svåra levnadsförhållanden. Men de har tillsammans det gemensamt, att de drar med sig sin religion hit, vare sig de vill det eller ej.

Jag känner olust inför detta. Jag har kunnat, och kan, se hur toleranta islamska länder med religionsfrihet är en bristvara medan länder där religiöst förtryck påtvingas andra finns i överflöd. Kanske kommer detta att gå att hantera, så som den självutnämnda "kultureliten" i de stora tidningarna gör gällande. Men jag tror inte det. Verkligheten talar ett annat och tydligt språk. Och kultureliten uttalar sig ofta utan vare sig kunskaper om ämnet eller utan att förstå vad de egentligen säger . De är bättre på att plocka upp politiskt korrekta slogans som är i ropet just för stunden.

Jag tror, att "islamofoberna" har rätt. Släpper vi in islam i vårt sekulariserade samhälle kommer det inte att gå att kontrollera. Vi kommer ganska snart att åter vara utsatta för religiöst förtryck.

Vill vi inte leva under religiöst förtryck måste vi hitta en metod, helst demokratisk, att hantera islam. Det kan visa sig bli svårt att hantera islam demokratiskt, om majoriteten av befolkningen så småningom bekänner sig till en tro som visar sig vara dominant, eller i vilken dominanta människor kommer att utöva avgörande inflytande. l så fall innebär den demokratiska vägen också på sikt det religiösa förtryckets väg. Återstår i så fall att välja mellan att leva i religiöst förtryck, eller leva i frihet, men med en odemokratisk hantering av islam.

l Tyskland på 1920- och 1930-talen trodde "de upplysta klasserna" sig om att kunna hantera nazismen.  Numera vet vi hur det gick. Vi kan och bör lära av historien. Riktigt alla våra förfäders misstag behöver inte upprepas.

Gulag-Kolmården fredagen den 12 oktober 2012 
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: