torsdag 25 oktober 2012

Trängsel i Juridikens Bermudastrianglar

.
I någon av de stora tidningarna, är inte säker på vilken, som jag ögnade igenom idag, söndagen den 7 oktober 2012, hade någon i en liten blänkare uttryckt sig ganska roligt om Göran Lambertz - att han söker sig till "Juridikens Bermudastrianglar".

Det var nog inte Billy Butt-fallet det handlade om trots att det skrevs om det i dagens tidningar. Men det fallet minns jag att också kändes väldigt konstigt när det rapporterades om i media. Domen innehöll mycket märkliga formuleringar med en klart rasistisk anstrykning, som dessutom indikerade att domstolens ledamöter nog befann sig ganska långt ifrån den karriärhungriga nöjesvärldens verklighet.

Kanske låg det begravt mellan raderna - hemska tanke - att domaren var lite avundsjuk och gärna själv hade varit i Butts position när det begav sig ...

Men det tycks i alla fall bli trängsel i juridikens och demokratins Bermudastrianglar. Nu attraherar nämligen spänningen och mystiken i dessa vatten även Advokatsamfundets Generalsekreterare Anne Ramberg. Enligt Text-TV i SVT och TV4, samt även TV4:s morgonnyhetssändningar idag uttalade hon att Sverigedemokraterna inte bör få tillsätta nämndemän i domstolarna. Tilltron till exempelvis migrationsdomstolens opartiskhet och domstolarnas allmänna tilltro skulle skadas om SD får tillsätta nämndemän uppgav hon.

Det är ju en förlöpning av närmast Lambertzska dimensioner från Advokatsamfundets Generalsekretare. Om SD attraherar ca 7 % av Sveriges väljare, eller mer, och Sverige är en demokrati - när har i så fall domstolen mer trovärdighet? Är det när alla demokratiskt valda partier deltar eller när bara vissa får delta? Och, återigen i en demokrati, vem ska bestämma vilka partier som får delta? Får bara partier som är positiva till invandringspolitiken delta? Eller bara de negativa? Nej, här har nog Advokatsamfundets Generalsekretare inte tänkt färdigt. Det verkar nästan som om Anne Ramberg hamnat i dåligt sällskap. Hela uttalandet bär prägeln av stundens ingivelse och verkar kunna emanera från "kläggets" påverkan, som Håkan Juholt skulle uttrycka det. (Journalister och makthavare i Stockholm som umgås privat.) Och det kanske hon själv också har kommit till insikt om, för i skrivande stund är klockan 17.30 och nu är nyheten borta från både SVT:s och TV4:s Text-TV :-)

En sådan förlöpning som den nyss nämnda skulle utan tvekan ha skadat Anne Rambergs trovärdighet och därmed kanske även Advokatsamfundet. Men mycket av trovärdigheten skulle ha räddats med en pudel som den svenska nomenklaturan numera allt oftare synes få anledning till. Frågan är om inte dagens brandkårsutryckning skapade ett ännu större trovärdighetsproblem för Anne Ramberg och Advokatsamfundet? Att hon(?) så snabbt lyckades få bort sin groda ur både TV:s nyheter och Text-TV, dessutom ur båda kanalerna, väcker naturligtvis den uppenbara misstanken att räddningsexpeditionen genererade en tacksamhetsskuld gentemot "klägget". En tacksamhetsskuld som vid lämpligt tillfälle måste regleras. Så är det med alla hedersskulder. Inte så lätt att värna Advokatsamfundets integritet med sådana vän- och gentjänster flygande i luften.

Det finns ju betydande trovärdighetsproblem som belastar Advokatsamfundet sedan tidigare. Kanske fick vi idag åtminstone delvis förklaringen till det. Några exempel:

Claes Borgström är ledamot av samfundet trots att han i sin roll som advokat medverkat till att få en psykiskt sjuk klient dömd för åtta mord som han uppenbart inte kunnat utföra samt eventuellt syftande till att fälla honom för ytterligare något dussin mord.

Lagen om särskild förvaltning av elektriska anläggningar. En svensk lagstiftning av samma kaliber som de med vars hjälp de tyska nazisterna på 1930-talet plundrade judarna har införts 2004 och därefter skärpts två gånger utan invändningar från advokatsamfundet.

Johan Gullesjö är ledamot av samfundet trots att han i sin roll som advokat och i egenskap av tvångsförvaltare medverkat till att stjäla Ekfors-bolagens tillgångar och intäkter, lämna bolaget att betala alla kostnader och trots att verksamheten genererar betydande överskott på detta sätt tvinga företaget i konkurs för att tillfredsställa nomenklaturan. Det rätta skulle naturligtvis ha varit att värna det förvaltade företaget och dess ägares tillgångar.

Konkurslagen avsedd att fördela otillräckliga tillgångar så rättvist som möjligt mellan fordringsägarna har missbrukats till att sätta Ekfors Kraft AB med betydande överskott i konkurs, trots att det rätta hade varit att via ordinarie tvångsförsäljningsinstrument sälja tillräckligt med tillgångar för att fordringsägaren statens fordran hade täckts. Inga invändningar från advokatsamfundet.

Hans Andersson är ledamot i samfundet trots att han i egenskap av konkursförvaltare fullföljer justitiemordet mot Ekfors Kraft AB och dess ägare.

Advokatsamfundet har mycket att fundera över om samfundets och advokatkårens trovärdighet ska kunna återupprättas eller bevaras beroende på vilken inställning var och en har till samfundet och dess medlemmars nuvarande ställning. Jag, och många med mig, hör gärna av samfundet i dessa angelägna frågor. Ingen yrkeskår torde vara mer förtjänt av att rättsröta och korruption kan hållas stången än just advokatkåren.

I ett system utan rättssäkerhet får advokaten inga kunder för i ett sådant system kan han inte göra något nytta för kunden. I ett korrumperat system behövs inte advokaten eftersom ingen behöver en advokat för att kunna muta sig fram.

De frågor som bland andra väntar på sitt svar är:

Varför finns advokatsamfundet?

Är det för att ge samfundets disciplinnämnds och styrelses ledamöter möjlighet, att sköta sina personliga relationer till nomenklaturan och "klägget"?

Är det för att försvara enstaka ohederliga advokaters rätt, att genom tillmötesgående av nomenklaturan, sko sig på de offer som med en omoralisk lagstiftnings hjälp förs i deras väg?

Är det för att försvara hederliga advokaters möjligheter, att verka i ett rättstryggt samhälle bland annat genom att försvara sina klienter mot övergrepp från det allmänna?

Gulag-Kolmården söndagen den 7 oktober 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: