torsdag 25 oktober 2012

Starkt stöd för nämndemannasystemet?

.
Justitieminister Beatrice Ask uttryckte i SVT:s Rapport kl 18.00, fredagen den 5/10 eller lördagen den 6/10:

"Det finns ett starkt stöd för nämndemannasystemet som helhet."

Utan att i och för sig recensera Beatrice Asks uttalande kan jag tillägga:

Liksom för partistödet,
och presstödet,
särskilt bland de aktiva,
utsedda av ledarna,
i de odemokratiskt styrda partierna,
som saknar medlemmar.

Ur medborgarnas synpunkt handlar nämndemannasystemet om en liten grupp som slår vakt om sina självpåtagna privilegier att döma sina medmänniskor utan att ha annat att tillföra processen än sin
- nyfikenhet på andras förhållanden,
- avundsjuka,
- missunnsamhet,
- okunnighet om lagstiftningen och dess syften, påföljdssystemet och dess inverkan och konsekvenser för de som ska dömas,
- partibok och dess otillbörliga påverkan på rättsprocessen,
- korruption och dennas undergrävande av rättssäkerheten samt,
- makthunger.

Nämndemän är inte de enda domare som är korrumperade men de övriga skulle inte vara tillnärmelsevis så korrumperade om inte nämndemännen fanns.

Om dessa ofta korrumperade klåpare ska döma oss bör vi i rättvisans och jämlikhetens namn även ha lekmannaläkare. Vi kan kalla dem nämndemannaläkare eller demokratiläkare. Och varför inte en politruk som åker med i polisbilarna? Och en som står jämte varje sjökapten, sitter jämte varje bibliotekarie och övervakar att inte politiskt inkorrekt litteratur lånas ut osv.

Jag kan göra en lista över korrumperade politiserade fuskare som stört rättssäkerheten när jag har varit ställd inför det politiserade skranket.

Jag erbjuder mig att vara demokratikirurg när de ska opereras. Det är viktigt ur demokratisk synvinkel. Om det ska vara okunniga som utför en yrkesmans arbete så ska det vara det fullt ut - det är ett oavvisligt demokratiskt krav.

Gulag-Kolmården fredagen den 12 oktober 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: