måndag 22 oktober 2012

Ständigt detta orena blod

.
I vanlig ordning, nödgas jag säga, har det framkommit i media att människor fått blod förorenat med hepatit C. De riskerar att drabbas av skrumplever eller utveckla levercancer.

Detta är, sedan decennier, ett återkommande problem. Skandal efter skandal avslöjas, i Sverige men även i andra länder. Den här gången var det hepatit C, tidigare har det handlat om samma sjukdom eller om AIDS eller om annat.

Det har framkommit att vi i Sverige har betalat för lämnat blod. En metod som naturligtvis lockat sprutnarkomaner att lämna blod och som lockat dem att hemlighålla hälsobrister.

Det känns hemskt konstigt att inte en sådan viktig verksamhet som en blodbank kan skötas på ett ansvarsfullt sätt. Man borde inte behöva vara livrädd för att ta emot blod den dag man eventuellt kan behöva det.

Vad förmodligen de flesta vet, men få eller ingen säger högt, är att detta förmodligen är en konsekvens av det saknade ansvaret för de egna handlingarna.

När vi tog emot vår helikopter på Robinsonfabriken i Los Angeles 2002 fick vi veta att man hade en rutin på fabriken som innebar att den mekaniker som har slutmonterat helikoptern även är tvungen att åka med på jungfruturen.

Kanske detta vore något även för blodbankerna. Att den som ansvarar för blodbankernas kvalitet även kan komma att ta emot deras blod? Och då menar jag inte, som är kutym inom sjukvården, att bara någon på golvet, som inte är i position att påverka förhållandena, kan bli utsatt. Ska det ha någon verkan måste åtgärden träffa någon, eller några, som verkligen kan påverka förhållandena - inte minst höga chefer och de vanligtvis helt ansvarslösa politikerna.

Gulag-Kolmården torsdagen den 4 oktober 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: