tisdag 23 oktober 2012

Rättvisan slår till igen

.
Jag satt i medicinkön här i Gulag igår kväll, fredagen den 12 oktober 2012. Före mig var en skröplig vithårig farbror som hämtade hjärtmedicin och föreföll något förvirrad. Han frågade efter syster. Men här finns ingen syster och ingen vård. Vare sig för sjuka eller gamla. Han är av den där sorten som riskerar att blåsa omkull om man öppnar fönstret. Vi kan kalla honom för S. Tidigare igår hämtades S till sjukhus med ambulans på grund av hjärtproblem. Jag frågade de andra i kön och fick svar. S är 80 år gammal och ganska senil. Han vet inte varför han är här. Han tror att han ska gå någon sorts kurs. S är dömd för misshandel. Han och frun hade varit på någon tillställning och blivit osams, varvid han slog frun i huvudet med en askkopp. Han fick 6 månader. Advokaten avrådde från att överklaga då det skulle kunna ge längre straff. Utan att på något sätt vilja hylla hans tilltag med askkoppen förefaller det ganska imponerande att han över huvud taget har fått upp askkoppen utan att ramla omkull.

Oddsen tycks vara goda för att han kommer att dö här. Men det är ju en senil farbror, som borde vara hemma eller på ålderdomshem och få vård. Han kunde ju ha fotboja med vars hjälp man kunde övervaka att han inte förirrar sig ut i samhället och pucklar på folk.

På kanelbullens dag fick vi en bulle till lunch...ja, eller jämte lunchen. Så även S. När han hade ätit sin lunch och sin bulle och förde bort brickan såg han att folk som kom med mat hade fått en bulle. Så S frågade hur det kom sig att en del hade en bulle och fick svaret att han också hade fått en. Neeej, det tror jag inte, sa S undrande. Men han fick förstås en bulle till. På kvällen sågs S gå runt på anstalten och fråga intagna efter var bullutlämningen finns.

Den som är senil, och i ett sådant tillstånd slår någon, ska väl inte ens hamna i polisutredningar och i domstol? Det är ju ingen våldsverkare. Ingen fängelsekund. Vi låser ju inte in femåriga pojkar i fängelse som har slagit en flicka i lekparken. Varför kan inte den här "femåringen" få dö hemma eller på ålderdomshem istället för i ett fängelse?

Förmodligen för att han fyller en viktig uppgift i regeringens och justitiedepartementets bedrägerier. Det tragikomiska folklustspelet om rättvisan och kvinnovåldet. På det här sättet blir han i statistiken en kvinnomisshandlare, ett uppklarat fall, som dessutom resulterat i fängelsedom. Alternativet hade varit att han suttit och vissnat till ingen nytta på ett ålderdomshem.

Regeringens och rättvisans kamp mot kvinnomisshandeln går från klarhet till klarhet.

- Kampen går vidare!

Gulag-Kolmården lördagen den 13 oktober 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: