torsdag 25 oktober 2012

Hästhandlarmetoder i Rosenbad

.
Utan att på något sätt vilja vara oförskämd mot någon av våra i sammanhanget jämförelsevis hedervärda hästhandlare, måste jag uttrycka att gamla tiders hästhandlarmetoder nu åter frodas i
Rosenbad.

Det är samma enkla och bedrägliga trick som nyligen använts i fråga om forskningsanslagen. En gång är ingen gång, två gånger en vana och tre gånger ett mönster.

Nu har regeringen, enligt TV4 idag, söndagen den 14 oktober 2012, beslutat att under 12 år satsa sammanlagt 533 miljarder på järnvägen. Men det här är mest bondfångerier och potemkinkulisser.

Om mönstret är detsamma som vid tidigare insatser som regeringen flaggat för under senare tid är det nog inte 533 nya friska miljarder det handlar om. Det kommer i så fall att visa sig, att även "gamla pengar" satsas igen, men i polemiken och propagandan nu som nya pengar.

Regeringen är bara vald till hösten 2014, om den sitter kvar så länge. Därefter är det andra regeringars sak att avgöra vilka infrastruktursatsningar som ska göras efter 2014. Bildligt och tillspetsat talat har därför regeringen "stulit" minst 444 miljarder av framtida regeringar men lägger fram dem som sina egna.

Återstår nu att av den kompletterande rapporteringen bedöma hur mycket av de 89 miljarderna som regeringen har möjlighet att disponera som verkligen är nya satsningar och hur mycket som bara är hjärnspöken.

Bättre än att hålla på och blåsa in solsken i ändan på oss vore naturligtvis om regeringen satte stopp för lyxlivet, festandet och förskingrandet i regeringens förvaltning, departement, myndigheter och statliga verk. Då skulle järnvägen strax kunna tillföras riktiga miljarder med vars hjälp man skulle kunna få tågen att gå.

Gulag-Kolmården söndagen den 14 oktober 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: