tisdag 23 oktober 2012

Enbart suspekta motiv

.
Jag har nog framfört det tidigare, bland annat här på bloggen, men händelseutvecklingen under senare tid i det svenska samhället gör det angeläget att åter ställa frågan:

Vad finns det för rimlig anledning för svenska, helt eller delvis, statsägda företag, som Vattenfall och TeliaSonera, att över huvud taget ägna sig åt utlandsverksamhet?

Vattenfall borde bara ägna sig elproduktion och eldistribution inom Sverige.

TeliaSonera, åtminstone Telia-delen, borde bara ägna sig åt att sköta telekommunikationsnät inom Sverige.

Det finns, menar jag, inga bärande skäl som har med driften av dessa verksamheter att göra, som föranleder att de ägnar sig åt utlandsverksamhet. Det finns bara funktionärernas i företagen önskan att få leka chefer med internationell standard samt vetskapen om, att plundring av företagen underlättas påtagligt när verksamheten är gränsöverskridande, för att inte säga att kontrollen upphör helt.

Den offentliga sektorn ska tillhandahålla vissa nyttigheter inom landet som skattebetalarna efterfrågar. Det är inte meningen att det offentliga, stat, landsting och kommun, ska vara lekstuga för driftiga personer som vill leka företagare. Det här är en farsot som sprider sig som en präriebrand inom den offentliga sektorn, att personer vill leka företagare med allmänna medel. Om inte vi sätter stopp för fenomenet kommer det offentligas möjligheter att tillhandahålla vård, skola och omsorg att helt omintetgöras därför att pengarna hamnar i fickorna hos skrupelfria personer som utnyttjar politikers inbilskhet till att sko sig själva.

Gulag-Kolmården söndagen den 7 oktober 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: