torsdag 25 oktober 2012

Det sjanghajade nobelpriset

.
Förr fick framstående forskare, författare och andra personer Nobelpriset för att de hade svarat för någon prestation utöver det vanliga, inom sitt verksamhetsområde.

Kanske skulle Alfred Nobels efterlämnade förmögenhet ha kommit till bättre användning för mänskligheten, om priserna istället hade gått till någon, som ännu inte hade fått sitt genombrott, men som kanske med nobelprisets hjälp skulle kunna komma att göra det. Men så var ordningen i alla fall.

Numera har det blivit så, att nobelpriset går till intressanta politiska eller ekonomiska samarbetspartners. Barack Obama fick det för att man ville stödja den politiska linje som han stod för, efter George W Bush omfattande kränkningar mot de mänskliga rättigheterna. Den regimnära kinesiska författaren Mo Yan har fått det, för att man vill utveckla relationerna till den intressanta handelspartnern Kina.

Vad innebär detta?

Det innebär förmodligen, att den svenska rättsrötan har resulterat i att Alfred Nobel, liksom Ivar Kreuger, har fått sin förmögenhet stulen av den grova ekonomiska brottsligheten. Med den skillnaden att Alfred Nobel först dog en naturlig död och därefter blev bestulen, medan Ivar Kreuger dödades för att möjliggöra stölden. Med den likheten att i bägge fallen skedde det med den politiska maktelitens och det korrumperade rättsväsendets benägna bistånd.

Alred Nobel hade tänkt sig att hans efterlämnade förmögenhet skulle komma mänskligheten till nytta. Ivar Kreuger vet man inte vad han hade för planer eftersom han inte hade tänkt dö än. Den likheten finns också, att i bägge fallen tjänar numera deras respektive förmögenheter inte längre mänskligheten, men väl den grova organiserade svenska brottsligheten.

Nobelpriset har decimerats av Nobelkommittén, från att ha varit den finaste utmärkelse en människa kunde få, till att vara en föga meriterande muta, till en part som den grova organiserade brottsligheten önskar utveckla sina relationer till.

Gulag-Kolmården söndagen den 14 oktober 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: