söndag 30 september 2012

Tintin och bokbålen

.
DN rapporterar idag, tisdagen den 25 september 2012, om att Tintin kastas ut från Kulturhusets bibliotek. Personalen har nu fått i uppdrag att leta efter fler böcker med rasistiska eller homofobiska värderingar. Enligt Behrang Miri, konstnärlig führer på biblioteket ger Tintinböckerna en afrofobisk bild av afrikaner. ”Afrikanerna är lite dumma medan araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor.”

I verkligheten drar nedknarkade och känslokalla barnsoldater med maskingevär runt i delar av Afrika och dödar folk mer eller mindre urskillningslöst. Det finns snart inte en kvinna  som inte blivit våldtagen i exempelvis Kongo. ANC låter polisen skjuta strejkande gruvarbetare i Sydafrika. I den stora bidragsmottagaren Tanzania har huvudstaden el bara några timmar per dag. Robert Mugabe rev ned Afrikas bäst fungerande jordbruk i Zimbabwe, vilka stals från de vita jordägarna, ungefär som den svenska regeringen stjäl Ekfors Kraft AB. I Etiopien och Eritrea fängslas journalister på livstid utan rättegång och en egyptier har ännu en ren och en smutsig hand. Miljontals lik har flutit med floderna till Victoriasjön, vars fisk flygs till den industrialiserade världen medan fiskarnas barn lever på fiskrens. Påstått otrogna afrikanska kvinnor stenas till döds med religionen som täckmantel.

I arabländer, vilka i stort sett alla är diktaturer, kan en otrogen kvinna avrättas, måste skyla kropp och ansikte, får inte gå ut ensam, får ibland inte köra bil. En tjuv, eller misstänkt tjuv, får händerna avhuggna, asiatiska och andra gästarbetare exploateras hänsynslöst och det Saudiarabiska ”familjeföretaget” gör vapenaffärer med den organiserade svenska statsbrottsligheten.

I Turkiet blir man fängslad om man råkar kissa någonstans där Atatürks staty kan se en. Inte för urinerandet utan för att statyn kränks av att se en kissa. Om man talar kurdiska i parlamentet blir man fängslad liksom man blir om man skriver om kränkningar mot den kurdiska delen av befolkningen.

För en del av de som lever i den bidragsfinansierade kultursektorn är förstås Tintin ett allvarligt hot mot den önskade världsordningen och även roten till allt ont här i världen.

Vad härligt, om man nu tillåts ha roligt åt detta som egentligen har en farlig underton. Hur tråkig vore inte världen utan alla dessa välvilliga överbefordrade politiskt korrekta dårar som uppehåller sig i den offentliga sektorn?

Samtidigt känner jag viss oro. Om de harmlösa Tintinböckerna inte kan tillåtas, mot bakgrund av hur verkligheten ser ut, hur långt borta är då bokbålen vid vilka all politiskt inkorrekt litteratur bränns upp? Allt med de bästa av avsikter förstås. Så var det med de tyska bokbålen också. De som ”visste bättre” ville skydda folket från skadlig och farlig litteratur. Hur det gick sen vet vi bara allt för väl.

Gulag-Kolmården tisdagen den 25 september 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: