onsdag 5 september 2012

Cirkus Lambertz snurrar vidare


Igår, torsdagen den 30 augusti 2012, var Cirkus Lambertz med i SVT:s Debatt och idag, fredagen den 31 augusti 2012, har han en ny debattartikel i DN.

Det skulle i och för sig gå att förstå, att en tidigare Justitiekansler som Göran Lambertz, som har levererat en skamlös beställningsutredning för att lägga locket på i Quick-målen, känner ett behov av att hålla skenet uppe för att försöka rättfärdiga och förklara sin medverkan i justitiemorden mot Thomas Quick och de mördades anhöriga.

Men därifrån till att göra det professionella självmord som Göran Lambertz nu gör inför öppen ridå är det långt. Hans sätt att störa rättsprocessen genom att som justitieråd lägga sig i och otillbörligt försöka påverka underrätternas arbete med resningsprocesserna är svårbegripligt. Utom i en situation innebärande att han själv är skyldig, eller medskyldig, till något eller några av morden, eller, där en skyldig har en gedigen hållhake på Lambertz som är så graverande att han inte kan värja sig emot den.

Det känns inte som om man riktigt vill ta i sin mun, att ett professionellt självmord som saknar motstycke i historien, skulle bero på att Lambertz är inblandad i något eller några av morden. Men däremot känns det inte alls långsökt att tro på, att någon, eller några, har en mycket graverande hållhake på honom. Så graverande, att han för att hemlighålla detta mörka väljer att göra ett formidabelt professionellt självmord, undergräva förtroendet för såväl rättsväsendet i allmänhet som Högsta Domstolen i synnerhet genom att störa processerna i underrätterna. Allt för att hindra processerna från att närma sig en eller flera verkliga mördare. Det har jag inget problem med. Det skulle mitt i den juridiska misären göra Lambertz agerande rationellt - skrupelfritt, men rationellt.

Om det är syftet med Lambertz piruetter så får man nästan ge honom en eloge. Han har snart stökat till Quick-utredningarna på ett sätt som till och med skulle fått Ebbe Carlsson att bli avundsjuk.

Vi behöver se över fler preskriptionstider. Det ska inte vara möjligt för grova brottslingar som är i position att utöva inflytande över rättsväsendet att klara sig undan sina straff genom att under en förhållandevis kort tidsperiod störa rättsprocessen. Preskriptionstiden för brott begångna inom rättsväsendet bör tas bort, retroaktivt, och straffen bör skärpas betydligt, dock inte retroaktivt.

Det nuvarande systemet bjuder in till att kriminella personer, som lyckas ta sig till en position från vilken de har inflytande över rättsprocesser, förvandlas till ett straffriförklarat frälse. Med borttagen preskriptionstid skulle sannolikheten öka påtagligt för att brott begångna i det politiska systemet och rättsväsendet ska kunna klaras upp och lagföras. Må vara, att det i vissa fall skulle kunna ta betydande tid. Men idag kan sådana brott inte klaras upp alls. 

Att missbruka ett mycket stort förtroende, som att få delta i rättsprocesser, ha höga poster inom den offentliga förvaltningen och/eller politiken, är ett MYCKET grovt brott. Det bör framgå av lagstiftningen.

Gulag-Kolmården fredagen den 31 augusti 2012
Mikael Styrman

Inga kommentarer: