måndag 20 augusti 2012

Upplägget andas kanslihuspsykopati

.
Stiftelsen för Strategisk forskning (SSF) ”förvaltar” 9 miljarder kronor, stulna från landets småföretagare av sosseriet med löntagarfonderna som redskap. Sedan stulna från löntagarfonderna av borgerliga politiker och överlämnade till AB Släkt och Vänner.

Nu har SSF:s styrelse avslöjats med att, som det får förmodas, ha ”tvättat” pengar dränerade från SSF genom en ökänd ”festfixare”. För att glida undan från avslöjandet föreslår man att saken ska utredas ”externt”.

Att låta Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) och Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) utreda, vilka består av ledamöter som själva eller genom släkt och vänner är förtjänta av en god relation till beslutsfattare inom SSF, men som däremot inte är några utredare av ekonomisk brottslighet, är fräckt, förslaget och skamlöst.

Metoden är väl i linje med hur brottslingar i staten brukar agera. Det ligger därför i farans riktning, att någon kanslihuspsykopat stått för tänkandet. En sådan ”utredning”, ja redan förslaget är en kränkning mot folkets intelligens.

Mycket talar för att det finns någon eller några som, efter genomlysning av kompetenta och erfarna utredare, kan befinnas ha utnyttjat inflytandet i SSF och relationerna till olika externa organisationer för brottslig verksamhet. Det behöver ju inte innebära att alla har gjort det. Med det krävs ju inte heller misstanke om att alla ska ha varit med på tåget för att frågan ska utredas och fortsatt förskingring stävjas.

Till styrelsen för en organisation utses, eller ska utses, välutbildade erfarna och omvittnat kompetenta människor. Det är inte klädsamt, när sådana människor, ertappade med fingrarna i syltburken ända upp till armbågarna, beter sig som några som går i andra klass – i hjälpklass – och som nyss har blivit ertappade med att ha stulit i godiskiosken.

- Fröken, fröken, jag visste inte att man inte fick stjäla i godiskiosken!

Det skapar ett skimmer runt personerna ifråga. Ett skimmer ägnat att ifrågasätta om de över huvud taget är förmögna att bete sig hederligt.

Media bör presentera dem med namn, bild, utbildning och yrkeserfarenhet. Är de oskyldiga så är det i alla fall hedrande att ha blivit utsedda till sina förtroendeuppdrag. Och allmänheten har rätt att bli informerad om vem som ”förvaltar” pengarna som stulits från landets småföretagare.

Gulag-Kolmården onsdag den 15 augusti 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: