torsdag 2 augusti 2012

Skamlös journalistik

.
För ca en vecka sedan kunde vi läsa följande på TV4:s Text-TV, sid 208:

Sommar-OS kan lyfta börsen

Fotbolls-EM har knappt hunnit avslutas
förrän det är dags för årets nästa
stora sportevenemang. Sommar-OS i
London.

En titt i backspegeln visar att börsen
bör stiga under de dryga två veckor som
spelen pågår. Ända sedan Sommar-OS i
Seoul 1988 har stockholmsbörsen gått
upp varannan gång och ned varannan
gång. Enda undantaget är Barcelona-OS
1992 då aktiemarknaden var oförändrad.

Om vi nu dristar oss till det djärva antagandet att skribenten inte varit ute för att otillbörligt manipulera aktiespekulanter att köpa aktier utan godtagbar grund, utan att skribentens avsikt verkligen varit att dra seriösa slutsatser om börsens förväntade rörelser under Sommar-OS blir man minst sagt betänksam.

Från och med Seoul 1988 har det varit sommarolympiad inte mer än 6 gånger. Jag undrar vad en statistiker skulle tycka om att dra slutsatser om börsens framtida utveckling av ett så klent material som 6 förekomster? Dessutom lyckas journalisten ifråga se en trend som innebär att börsen stiger varannan gång och sjunker varannan gång trots att ”trenden” eller sambandet havererar åtminstone en gång under denna lilla serie om 6 värden.

Den slutsats man kan dra är väl snarare att det inte går att utläsa något samband alls mellan förekomsten av sommarolympiader och stockholmsbörsens kursutveckling. Särskilt inte med stöd av de 6 senaste olympiadtillfällena.

Möjligen kan man även dra den slutsatsen att svenska journalister är bättre på att springa ärenden åt maffian och att mörklägga än de är på att förutsäga börsens framtida kursutveckling… J

Gulag-Kolmården söndagen den 29 juli 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: